sreda, 3. maj 2006

Matej Accetto, 5/03/2006 03:07:00 pop. (trajna stran objave)

L'affaire Clearstream

Francija uživa v novem škandalu, imenovanem po luksemburški klirinški hiši, prek katere naj bi po navedbah anonimnega prijavitelja vrsta uglednih francoskih javnih osebnosti prejemala podkupnine. Navedbe so se izkazale za izmišljene, pojavil pa se je sum, da je francoska tajna služba (eden njenih glavnih akterjev, general Rondot, je leta 1994 zaslovel s prijetjem slavnega "Šakala") po naročilu Villepina in Chiraca preiskovala njunega glavnega političnega rivala Nicolasa Sarkozyja.

Kot poroča spletna zbiralnica evropskih časopisnih medijev "eurotopics", evropski mediji že razmišljajo o možnem Villepinovem odstopu in možnostim političnih rokad, ki sploh še ostajajo vse manj prožnemu in popularnemu Chiracu. Villepin pa se seveda na obtožbe brani (tu je na voljo video izsek s parlamentarne razprave) s tisto vrsto odločnosti, ki je nekoč spodbujala kreativnost na drugi strani luže. Nixonov labodji spev je bil stavek: "I am not a crook!" (Nisem lopov.) Villepin pa je na parlamentarno opozicijo grmel z besedami: "Rien ne sert d'hurler avec lec loups!" (Tuljenje z volkovi ne služi ničemur.) Še dobro, da ni govoril o šakalih...

Poleg tega pa Villepinu (ki morda vendarle je nedolžen) pri njegovi nadaljnji usodi ne bo koristila še ena podobnost: po neki nedavni raziskavi javnega mnenja naj bi bil v zadnjih štiridesetih letih v Franciji od Villepina manj popularen le še en predsednik vlade - Édith Cresson, tedaj prva in do sedaj edina ženska predsednica francoske vlade, a kasneje znana predvsem kot tista "nepozorna" komisarka Evropske komisije, zaradi katere je pod obtožbami korupcije leta 1999 odstopila Santerjeva Komisija.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?