petek, 9. junij 2006

Matej Accetto, 6/09/2006 11:48:00 dop. (trajna stran objave)

Novi v svetu blogov ali Konteksta?

Če še ne poznate formata bloga in/ali ste novi prišleki v svet Konteksta, potem vam bodo morda v pomoč naslednja kratka pojasnila:

1. Ideja bloga se je prvotno razvila kot nekakšna vrsta spletnega dnevnika, posebne strani, na kateri je avtor bloga objavljal svoje dnevne zapise. Več o blogih na splošno si lahko preberete tu in tu. (O povezavah (podčrtanih besedah) glejte točko 6.)

2. Sčasoma pa se je ideja blogov razvejala v različne uporabne namene - namesto enega avtorja jih je ponekod začela soustvarjati skupina avtorjev, namesto splošnih dnevniških zapisov so nekateri blogi postali tematsko usmerjeni zapisi o izbranih področjih ali temah. Ohranili pa so osnovni format in idejo bloga.

3. Format se kaže v obliki (večinoma) kratkih zapisov, ki se objavljajo tako, da je vedno na vrhu glavne strani zadnja objava, tej sledi predzadnja in tako naprej. Smisel je v tem, da je rednim obiskovalcem oziroma bralcem bloga takoj jasno, kaj je na blogu novega. Starejše objave je moč najti v arhivu, ki ga pri Kontekstu najdete na desnem robu strani spodaj in je urejen po mesecih.

4. Ideja bloga pa je, da običajno ni namenjen objavljanju avtorjevih pretehtanih stališč, temveč zapisu njegovih impulznih odzivov na trenutno dogajanje ali asociacij ob njih. Ker je ozračje zaradi tega nekoliko bolj sproščeno, si lahko mnogi avtorji na svojih strokovnih blogih "privoščijo" tudi pisne in miselne dogodivščine, ki si jih v klasičnem okolju svoje stroke ne morejo oziroma ne dopustijo. V upanju, da bodo kljub temu (ali ravno zato) tudi za bralce pomenile dodano vrednost.

5. Kontekst je skupinski pravni blog (oziroma, kot mu pravim sam, pravlog). Zaenkrat ga soustvarja nekaj mlajših sodelavcev ljubljanske Pravne fakultete, nekateri bolj, drugi manj. Imena soavtorjev lahko najdete na desni strani. Če oziroma ko se bo seznam spreminjal, boste o tem obveščeni, kolikor to ne bo razvidno že iz novega dogajanja na strani. Objavljamo predvsem zapise, tako ali drugače povezane s pravom, a "peskovnik" je zelo širok. Sem in tja pa nas bo (v duhu blogov ter v dobro nas samih in/ali bralcev) lahko zaneslo tudi v kakšno bolj "nepravno" objavo.

6. Za konec pa še nekaj splošnih "tehničnih" nasvetov za branje Konteksta.

a) Povezave. Verjetno ste opazili, da vsebujejo mnoge objave tudi podčrtane besede ali besedne zveze. Te podčrtane besede so povezave na druge spletne strani, ki se nanašajo na povedano. Če kliknete nanje, se vam bodo te druge strani odprle v oknu vašega brskalnika. Primer tega sta povezavi v prvem odstavku zgoraj - če kliknete na prvi ali drugi podčrtani "tu", se vam bo odprla stran ednevnika.si ali slovenske Wikipedije. Morda je koristen naslednji nasvet: namesto, da na povezavo preprosto kliknete, se lahko z miško postavite nanje in kliknete desni gumb na miški ter v priklicanem meniju izberete možnost, da se vam povezava odpre v novem oknu brskalnika - tako ne boste izgubili sledi za objavo na Kontekstu, ki jo berete, in se vam po brskalniku ne bo treba ves čas sprehajati sem ter tja. Ista metoda je uporabna tudi v primeru, kadar je povezava izjemoma na datoteko formata .pdf ali .doc.

b) Trajne povezave posameznih objav. Posebna povezava pri vsaki objavi je tudi povezava na njeno "osebno" podstran na Kontekstu. To najdete takoj nad naslovom vsake objave, desno od imena avtorja te objave. Če kliknete nanjo, boste prišli na posebno (in trajno!) stran te objave skupaj z že objavljenimi komentarji.

c) Komentarji. Do komentarjev lahko sicer pridete na dva načina. Eden je opisan v točki b), drugi pa je, da kliknete na besedilo takoj po objavi, kjer piše "x komentarjev". Odprlo se vam bo posebno okno, v katerem boste lahko prebrali že objavljene komentarje in dodali svojega. Povezava dela tudi, če komentarjev še ni, le da boste v tem primeru prvi komentator vi. Komentarjev smo, če se slučajno sprašujete, zelo veseli.

d) Krmiljenje po Kontekstu. Če ste na glavni strani, potem vidite v osrednjem delu strani zadnje objave, če ste v posameznem arhivskem mesecu, potem zgolj objave iz tega meseca, če ste na osebni strani posamezne objave, pa zgolj to konkretno objavo. V vsakem primeru vam bodo prav prišle povezave na desni strani, ki večinoma ostajajo enake. Prva je povezava na glavno stran, ki vas vedno vrne na osnovno, vstopno stran Konteksta. Pod njo je povezava na objavo, ki jo ravnokar berete. Pod tem so povezave na zadnjih 10 objav pred objavo, ki je prva na trenutni strani (kar ni nujno isto kot zadnjih deset objav nasploh). Pod tem seznamom je seznam vseh soavtorjev Konteksta, pod tem pa arhiv preteklih objav po posameznih mesecih.

Če vas bega še kaj v zvezi z uporabo Konteksta, kar tu ni omenjeno, lahko vprašanje postavite v komentarjih.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?