četrtek, 8. junij 2006

Matej Accetto, 6/08/2006 06:21:00 dop. (trajna stran objave)

Nogomet in nacionalni ponos

Internetni intervju z Blairom, o katerem sem pisal v torek (na tej strani si ga lahko pogledate ali preberete njegov zapis), je žal minil brez slovenskih vprašanj, zato pa ne brez vprašanja v zvezi s prihajajočim svetovnim nogometnim prvenstvom. Kot je Blair namignil na koncu intervjuja in potem s posebnim ukazom potrdil včeraj, bo nad njegovo službeno rezidenco med svetovnim prvenstvom vihrala angleška zastava, in to kljub temu, da bi to lahko šlo v nos škotskim, valižanskim in severnoirskim nogometnim privržencem in volilcem.

Nasploh se evropski tisk, kot poroča spletna storitev euro|topics, pred pričetkom svetovnega nogometnega prvenstva sprašuje predvsem o njegovem pomenu za nacionalizem in globalizacijo, poleg tega pa znova razpreda tudi o njegovem pomenu simbolnega nadomestka za izživljanje mednacionalnega rivalstva ali celo moškega nagona za lov.

In Slovenija? Tokrat se - enkrat za spremembo - pač nismo uvrstili na zaključni del prvenstva in ga bomo zato lahko spremljali nacionalno neobremenjeno, v bolj nabiralniškem duhu. Nemara bomo lahko celo analitično uživali v igri in vedno dobrodošlih komentarjih, ki jih bomo v Sloveniji deležni tako od komercialnih televizij kot od nacionalke, za povrh pa tudi prek interneta.

Če bo slučajno koga zaneslo na televizijske kanale ali internetne strani z angleškimi komentarji, pa vam lahko v branje priporočim avtoritativni Football Lexicon avtorjev Johna Leigha in Davida Woodhousa. Ne zgolj zato, ker Leigha slučajno poznam tudi sam in sem pred nekaj tedni z njim gledal finale angleškega nogometnega pokala, temveč tudi (in predvsem) zato, ker leksikon zelo prepričljivo razlaga vse izraze, ki tvorijo nepozabni nogometni besednjak.

Samo za priokus nekaj vrstic razlage za povsem prvo geslo v slovarju:

Akademsko (academic): Nobenega pomena, brez kakršnihkoli posledic. Dokaj verjetno zanimivo predvsem, ali zgolj, za pedantneže: "Kvalifikacijska tekma med Slovenijo in Liechtensteinom je zgolj akademskega pomena." ...

Ja, Slovenija se morda ni kvalificirala za svetovno prvenstvo, je pa zato kot prva država navedena v nogometnem leksikonu; celo pred Liechtensteinom.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?