petek, 15. april 2005

Matej Accetto, 4/15/2005 02:06:00 pop. (trajna stran objave)

Deconstructing the World Wide Web

Zgornji naslov je naslov enega izmed številnih člankov, ki sem jih danes spisal o računalništvu in povezanih temah. Moram priznati, da mi ni najbolj uspel. Boljši je bil prispevek z naslovom "The World Wide Web Considered Harmful", ki se začne takole:

Red-black trees and lambda calculus, while confirmed in theory, have not until recently been considered private. On the other hand, Boolean logic might not be the panacea that biologists expected. On a similar note, the effect on ubiquitous cyberinformatics of this technique has been well-received. To what extent can the memory bus be enabled to fulfill this objective?

Ne razumete, kaj sem hotel povedati? Jaz tudi ne. Ker sem vse to spisal tako, da sem uporabil računalniški program za generiranje člankov z naključnim spajanjem besednih zvez in pojmov. Rezultat je seveda očitno nespameten, težava pa nastopi, ko je, kot poroča CNN, tako generirani članek sprejet na znanstveno konferenco!

Kar CNN in nas spomni na epizodo iz leta 1996, ko je newyorški profesor fizike Alan Sokal v prestižni družboslovni reviji Social Text poskusil objaviti bolj ali manj očitno parodijo na popularne družboslovne tekste, ki se vse bolj od-ločujejo od pojmov objektivne resnice in kakršnekoli znanstvene logike. In mu je uspelo. Ta epizoda je seveda sprožila mnoge komentarje o smiselnosti, dopustnosti in odgovornosti takšnega početja (ali zanj), ki jih lahko najdete tukaj. (Mimogrede, opazili boste lahko, da je na obsežnem seznamu literature tega članka tudi Žižek.)

Vsekakor se nam ob takih epizodah vedno znova lahko postavi par vprašanj, ki so večno pereča tudi pri nas, saj brez njih gotovo ne more biti ne smiselne razprave ne razvoja znanosti: akademskega poštenja v raziskovalno-znanstvenem delu in od njega odvisnega vprašanja vzajemnega zaupanja, vedno in sploh pa razmejitev med formalnim in vsebinskim, količino in kakovostjo. Tudi slednje se na tak ali drugačen način lahko odraža pri nas, kjer morajo uredniki sicer maloštevilnih pravnih publikacij vedno iskati načine, da svojih revij s članki ne samo polnijo, ampak tudi urejajo.

Ko se vam bo pri pisanju kdaj spet zataknilo, pa pojdite na spletno stran računalniškega generatorja in v dveh minutah spišite kakšnih pet "znanstvenih člankov". Takoj se boste počutili plodovito, če boste imeli srečo, pa se boste svojim stvaritvam tudi od srca nasmejali.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?