nedelja, 2. julij 2006

Matej Accetto, 7/02/2006 01:00:00 pop. (trajna stran objave)

Zabavni svet prava - osmič

Tokratni prispevek v tej rubriki bi se lahko imenoval tudi "lahkotnejši" svet prava. Namenjen je namreč predstavitvi (ameriške) pravne revije, ki ne objavlja zgolj humornih, temveč tudi nekatere resnejše prispevke pravni teoriji.

Gre za revijo Green Bag, ki je namenjena kratkim pravnim prispevkom. Kot pravijo v samoopisu revije, naj bi šlo za "kraj, kjer bi lahko strokovnjaki preverili ustvarjalno zamisel ali ponudili razpravo, ki si zasluži več kot pismo uredniku, a manj kot petdeset opomb". Ob tem bi kdo morda pripomnil, da v Sloveniji temu kriteriju ustreza marsikatera pravna publikacija, a ne smete pozabiti, da so v ZDA članki pogosto dolgi sto in več strani z nekaj sto opombami.

Kakorkoli že, Green Bag tako vsebuje zanimive kratke članke, ki morda ravno zaradi kratkosti silijo tudi k določeni duhovitosti. Tako si denimo lahko preberete analizo o tem, kako pogosto posamezni sodniki Vrhovnega sodišča ZDA razpravno dvorano ob ustnih obravnavah zadev pripravijo do smeha, ali pa članek v zagovor računalniške tipke Delete. Seznam člankov, ki so dostopni prek spletne strani, si lahko ogledate na tej strani.

Če ste posebej navdahnjeni z ljubeznijo do ameriškega vrhovnega sodstva, pa si lahko poskusite izboriti tudi posebno figurico svojega najljubšega sodnika.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?