ponedeljek, 26. junij 2006

Matej Accetto, 6/26/2006 02:02:00 pop. (trajna stran objave)

Kamere v slačilnicah

Ko sem v prejšnji objavi že omenil urad Informacijskega pooblaščenca, ene boljših oblastnih stvari, ki so se zgodile Sloveniji, še ta novica:

Kot poročajo na spletni strani urada, je Informacijski pooblaščenec (oziroma pooblaščenka) "specializirani blagovni hiši Emporium izdal odločbo, s katero mu odreja, da takoj v celoti preneha z izvajanjem videonadzora v slačilnicah za pomerjanje oblačil".

Ste v hiši Emporium kdaj kupovali oblačila, morda celo spodnje perilo, ki ste jih pomerjali v njihovih slačilnicah? Gotovo vas bo razveselilo dejstvo, da so vas pri tem lahko opazovali (oziroma, ekhm, nadzirali) prek video kamer.

Za več si lahko preberete omenjeno novico na spletni strani. Predvsem pa je pomembno, da se tako kupci kot trgovci (ali ponudniki storitev) zavedajo, da slednji ne morejo kar po mili volji posegati v pravico do zasebnosti in da je prepovedano takšno izvajanje videonadzora. To velja še zlasti - a ne zgolj - za takšne prostore, kot so garderobe, dvigala in stranišča oziroma sanitarni prostori (77. člen ZVOP-1.)

Če boste kdaj soočeni s takšno kršitvijo svoje zasebnosti, pa se lahko po pomoč obrnete tudi na Informacijskega pooblaščenca.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?