četrtek, 22. junij 2006

Matej Accetto, 6/22/2006 07:01:00 pop. (trajna stran objave)

101. objava na Kontekstu

Pravilen odgovor na bonus vprašanje iz zadnjega kviza je "seveda" ta, da je šlo za okroglo stoto objavo na Kontekstu.

Z izjemo 11 objav izpred dobrega leta, ko je bil pravlog še v inkubacijski fazi, je to izplen zadnjih dveh mesecev (oziroma enega tedna manj). Kar lep izplen, z okroglo številko pa je spet čas za razmislek o dosedanjih izkušnjah in nadaljnjih spremembah Konteksta.

Ena manjša novost je že tu: na desni strani lahko pod arhivom najdete iskalni okvir, s katerim boste lahko s pomočjo iskalnika Najdi.si z uporabo iskanim gesel iskali objave po straneh Konteksta ali po slovenskem spletu. Ena od presenetljivih lastnosti blogov je, da jih zelo radi opazijo spletni iskalniki in posamezne objave se hitro znajdejo med prvimi zadetki ob iskanju posameznih gesel. Ko sem denimo v iskalnik Google na začetku delovanja vpisal iskano geslo "Kontekst", je bil naš pravlog še skrit nekje daleč v ozadju prikazanih zadetkov. Danes je že na prvi strani, četrti zadetek po vrsti. Tudi statistična obdelava obiskov, kadar jo pogledam, pokaže, da mnogi obiskovalci na stran pridejo prek iskalnikov, kjer Kontekst opazijo med zadetki na najrazličnejša iskalna gesla, od "kazensko pravo" do "slovenski pari intimno" (kjer pa nas Google vseeno kaže šele na sedmi strani zadetkov). [Dodatek: zato pa smo denimo prvi zadetek za iskani niz "nakup Viagre" - in s temi besedami smo se v vodstvu nemara še utrdili.]

Morda še nekaj besed o obiskovalcih. Najprej naj vas pomirim: statistična obdelava obiskov na stran Konteksta - kot potencialno velja za vsako internetno stran, ki jo obiščete - sicer pokaže nekaj zanimivih podatkov o posameznem obisku (prek katere strani je obiskovalec prišel, kakšen brskalnik je uporabljal in podobno), a seveda ne izda vaše identitete. Policija ali protiobveščevalna služba bi vas verjetno znala izslediti, za Kontekst pa ste samo zanimiv anonimni statistični podatek.

Kakorkoli že, naš statistični beležnik kaže dokaj zadovoljivo sliko obiskov, vsekakor pa je poglavitno, da številka obiskovalcev (in še zlasti tistih, ki se na stran vračajo) skozi čas počasi raste. Ob razumljenem pomanjkanju komentarjev je to namreč edina povratna informacija o tem, ali je Kontekst bralcem všeč.

Vseeno vas znova vabim k stavljanju mnenj, pripomb ali predlogov v zvezi s Kontekstom. To lahko (anonimno ali ne) storite v komentarjih, če vam je ljubše, pa mi lahko tudi pišete na naslov ime.priimek[afna]pf.uni-lj.si (ustrezno zamenjajte prvi del naslova). A v tem pogledu je Kontekst boljši od demokracije, saj smo veseli tudi tistih, ki nas zgolj berete, ne da bi sami aktivno sodelovali v razpravi.

Skupaj s Pravno fakulteto in večino slovenskih uporabnikov spleta bo tudi Kontekst kmalu zajadral v bolj poletni ritem in si nato vzel kak mesec oddiha. Sicer se to še ne bo zgodilo takoj - ko se bo, boste obveščeni. V vsakem primeru pa bodo vaši predlogi (kot tudi zgolj mnenja) dobrodošli pri snovanju morebitnih sprememb, s katerimi bo Kontekst po poletju zajadral v novo polno sezono.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?