sreda, 21. junij 2006

Matej Accetto, 6/21/2006 10:51:00 dop. (trajna stran objave)

Slovenija še z možnostmi na nogometnem svetovnem prvenstvu

Londonski Times je nedavno objavil članek o etičnih problemih robotike, ki se bodo vse bolj pojavljali ob nadaljnjem človečenju (in inteligenčnem onkrajčlovečenju) robotov. (Prek GeekPress.)

Te dni so roboti svoje naraščajoče mojstrstvo dokazovali predvsem v nogometu, saj je poleg človeške rase svoje svetovno prvenstvo v Nemčiji odigrala tudi robotska. O novici je poročalo tudi več slovenskih medijev (glej denimo tu in tu), ki pa so zgolj povzemali tuje novice in se osredotočali na načrte robotske nogometne skupnosti, po katerih naj bi bili roboti do leta 2050 že sposobni premagati človeške svetovne prvake. (Kar bi se lahko slišalo tudi kot nogometni načrti ZDA.)

Kar me je presenetilo, je bilo dejstvo, da v novicah ni bilo niti besede o slovenskem zastopstvu na tem prvenstvu, sam pa sem v preteklih letih že nekajkrat bral in slišal, da naj bi bili tudi slovenski robobrcarji v svetovnem merilu zelo dobri in kandidati za najvišja mesta.

Tako sem malo pobrskal po spletu in ugotovil, da se je pravzaprav v Nemčiji končalo šele prvo izmed dveh svetovnih prvenstev robotov v nogometu. Drugo, ki ga organizira - haha - FIRA, se bo odvijalo šele od 30. junija do 3. julija, na njem pa bo nastopila tudi slovenska ekipa robobrcarjev Ljubljana Dragons. Kot si lahko preberete na njihovi spletni strani ali na uradni strani FIRA, so na prvenstvu leta 2004 v eni od kategorij osvojili bronasto kolajno.

Slovenija se torej letos iz Nemčije še lahko vrne ovenčana z zmagoslavjem na svetovnem nogometnem prvenstvu.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?