četrtek, 15. junij 2006

Matej Accetto, 6/15/2006 10:40:00 dop. (trajna stran objave)

Minesweeper in največja mesta sveta

Google je naredil še en odločilen korak v bitki z Microsoftom in izdal svojo verzijo Minesweeperja. Vsekakor si poglejte novico o tem, preden berete naprej.

Hvala za povezavo gre strani GeekPress, kjer lahko pogosto najdete zanimive (in običajno celo resnične) vesti iz čudovitega sveta čudaštva.

V luči včerajšnje objave o Turčiji je morda zanimiva tudi ta povezava na objavo o največjih mestih sveta skozi zgodovino od leta 3100 pr. Kr. naprej: od egipčanskega Memfisa, ki je bil največje mesto vse do leta 2240 pr. Kr. in je imelo že leta 3100 več kot 30.000 prebivalcev, pa prek Bagdada iz osmega in devetega stoletja, ki naj bi kot prvo mesto imel tudi več kot en milijon meščanov, vse do sodobnih večmilijonskih mest 20. stoletja.

Eno zanimivejših mest na seznamu je tudi Konstantinopel oziroma Carigrad oziroma Istanbul, ki je bil največje mesto na svetu v največ različnih obdobjih: med četrtim in šestim stoletjem, ko je presegel 400.000 prebivalcev, za kratek čas dvakrat spet v dvanajstem stoletju, nato pa še enkrat v sedemnajstem stoletju. V tistih obdobjih je bil v mnogih pogledih središče sveta - danes pa z muko zlagoma zapira poglavja o pristopu k Evropski uniji...

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?