petek, 9. junij 2006

Matej Accetto, 6/09/2006 11:53:00 dop. (trajna stran objave)

Petkov kviz: čarobni digitalni odsevi

Naslov ne pomeni, da bo ta rubrika postala stalnica petkovih dni. A danes je pač tak dan...

Včeraj sem poleg misli o zadevi Crehan namreč doživel še eno globoko razodetje. Da digitalna ura, tista z oglatimi ciframi ročnega računalnika in zapisana v formatu uu:mm (ura ura : minuta minuta), ob 22:55 izgleda na videz povsem enako in kaže enak čas tudi v odsevu v okenski šipi avtobusa (ali, če pri sebi slučajno ravno nimate okenske šipe avtobusa, tudi v ogledalu).

To se ne zgodi pogosto. Lahko navedete druge minute v dnevu, ko se?

Komentarji:

Na, spet nihče nima poguma... :-)

Naj namignem, da so po mojem štetju še štirje takšni primeri.

 


00:00
11:11
10:01
01:10
20:05
05:20

sest? :)

 


Vsekakor šest točk za pogum in vsaj toliko tudi za logiko, ker imate načeloma skoraj prav - ste se pa ujeli v pikolovsko past, ki sem jo "nastavil".

Enica namreč ne izgleda povsem enako v odsevu, ker ni simetrična glede na navpičnico, prek katere se vse cifre preslikajo. V "izvirniku" je enica zapisana na desni strani prostora za posamezno cifro, v odsevu pa izgleda, kot da je na levi.

Razlika je dokaj očitna, zlasti, če si med ciframi predstavljate dvopičje. V izvirniku se k dvopičju "stiska" 11. ura, v odsevu pa 11. minuta. ("11: 11" proti "11 :11".)

Potemtakem kombinacije z enico tehnično niso pravilne, ker sicer kažejo enak čas, a ne izgledajo povsem enako. A to je bila, kot sem rekel, zgolj pikolovska past.

Druga možna past, v katero se verjetno ni ujel nihče, bi bila vsakršna kombinacija z osmico, ki je poleg ničle edina druga cifra, ki se povsem enako preslika sama vase. A seveda z osmico ni moč najti nobene kombinacije, ki bi dejansko kazala čas - še najbližje je 08:80, a žal ima ura manj kot 81 minut.

Torej. Če odmislimo kombinacije z enico, ste pravilno navedli 00:00, 20:05 in 05:20. Pozabili ste le še na eno možnost: 02:50.

Sicer pa čestitke in se vidiva ob naslednjem kvizu!

 


Glede kombinacij z enico: kar ste navedli velja samo, ce zrcalite uro v ogledalo (ali okensko šipo) z desne na levo ali z leve na desno (drzite uro bocno na ogledalo), ne drzi pa, ce zrcalite navpicno ali navzdol (v tem primeru tudi odsev kaze enako) - ce smo pikolovski. :-) Glede na to, da niste bili natancni v navodilih (tj. niste navedli, da mora zrcaljenje potekati bocno oz. iz strani), tudi mojih odgovorov ne morete steti za napacne. :-)

Kar se tice 02:50 pa mea culpa. Priznam povrsnost: po pravici povedano ni bilo zadaj prav dosti razmisljanja - moj odgovor je bil bolj iz empatije - glede na to, da se na Vase neutrudno objavljanje in se bolj neutrudno pozivanje na komentarje Vasih objav, skoraj nihce ne odziva, pa sem tako "priskocila na pomoc", da ne bi izgledalo, da se trudite zaman. Ergo slamparija na moji strani. I stand corrected.

lep pozdrav

PS: Glede 8 pa je bilo itak otrocje jasno.

 


Odlično! To bi vsekakor šlo pri tistih urah, pri katerih je dvopičje na sredini višine številk in ne na dnu, ker bi se pri "klasičnem" zapisu (11:11) sicer pomaknilo na vrh. Ugibam, da je takšnih ur kar veliko. A sam ob fiksni uri na avtobusu na možnost navpičnega zrcaljenja sploh nisem pomislil - bravo!

Seveda pa takšno zrcaljenje ne ustreza kombinacijam cifer 2 in 5, saj dvojke še vedno postanejo petke in obratno, a ne zamenjajo več mesta. (In 22:55 tako postane 55:22.) Da bi lahko ujeli vse kombinacije, bi tako morali uporabiti premično uro (ali pa premično okensko šipo avtobusa, kar smo uporabniki eksotičnih avtobusov tudi že doživeli).

Edini čas, ki "dela" v obeh primerih, je 00:00. Zdaj pa je jasno, zakaj je polnoč nekaj posebnega.

In vsekakor hvala, da ste se odzvali na moje pozive k sodelovanju, pa čeprav iz usmiljenja. Pravlog Kontekst bo boljši, ko ga bodo bralci s komentarji naredili tudi za svojega, pa tudi avtorjem bodo ti prišli prav, ker bomo tako izvedeli, kaj si bralci o objavah sploh mislijo in česa bi si želeli več ali manj.

Zatorej - vabljeni znova, anonimno ali ne, "vrata" Konteksta so vam vedno odprta.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?