nedelja, 18. junij 2006

Matej Accetto, 6/18/2006 10:13:00 dop. (trajna stran objave)

Zabavni svet prava - šestič

Pred časom sem obljubil, da si določeni ameriški sodniki zaslužijo tudi posebno pozornost. Eden od njih je gotovo Alex Kozinski, pri katerem je skoraj bolje, kot da sam spakedram njegovo bogato izročilo, da si ogledate kar njegovo (ne)uradno navijaško stran.

A vendarle morda vseeno ne bo odveč, če že sam opozorim na zgolj dva bisera iz njegove neprecenljive zakladnice.

Prvi je sodba sodnika Kozinskega v zadevi Mattel v. MCA, ki se po resni pravni analizi zaključi v jeziku glavne zvezdnice spora in njenih sodobnih oponašalk: "The parties are advised to chill." (Kar bi za silo lahko prevedli kot: "Strankama nalagamo, da se 'skulirata'.")

Drugi pa je pravni članek taistega Kozinskega z naslovom "Kako sem za las ušel norosti", objavljen v osrednji pravni reviji univerze UCLA in le eden izmed številnih sodnikovih bogatih doprinosov k pravni znanosti. Ker ima le 12 strani, bo morda dober prvi vpogled v jezik in slog tega plodovitega avtorja sodnih odločb in teoretičnih razprav.

Povsem za konec - zakaj pa ne, če tudi sam navdušeno govori o tem - pa si lahko najpozornejši bralci pogledate tudi kratek video posnetek mladega romunskega priseljenca po imenu Alex Kozinski, ki sodeluje v TV igri Zmenkarije.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?