sobota, 24. junij 2006

Matej Accetto, 6/24/2006 09:35:00 dop. (trajna stran objave)

Video predvajanje javnih posvetov Sveta EU

Eden od zanimivejših sklepov nedavnega vrha Evropskega sveta v Bruslju je bila tudi odločitev, da bodo v skladu s splošno željo po čim večji transparentnosti delovanja Unije vse javne posvete Sveta Evropske unije javno predvajali s pomočjo "videotočenja" (video-streaming) in posnetke vsaj za en mesec hranili na spletni strani Sveta. To naj bi celo počeli v vseh jezikih. (Glej sklepe vrha, 24. stran takoj zgoraj.)

Kot poroča EUobserver, je do končne odločitve prišlo po tem, ko je svoj ugovor umaknilo Združeno kraljestvo, ki mu ni uspelo najti somišljenic med drugimi državami članicami.

Toda Združeno kraljestvo ni edino, ki lomi kopja ob vprašanju javnega opazovanja dogajanja za zaveso velikega čarovnika, pa čeprav bo širša javnost verjetno zelo redko pokukala za njo. Na drugi strani Atlantika se denimo burijo duhovi (ozkega sloja pravnih zanesenjakov in politofilov) ob vprašanju, ali naj se dopusti ali celo zakonsko odredi video prenašanje ustnih obravnav na ameriškem zveznem Vrhovnem sodišču.

(Mimogrede, obravnave se že snemajo tonsko in so dostopne tudi prek interneta, kakor tudi video posnetki z različnih drugih sodišč po ZDA, običajni smrtniki so prikrajšani le za vizualno čarobnost tipičnega masakra odvetnikov s strani zelo zgovornih sodnikov Vrhovnega sodišča.)

Gotovo pa bi evropski in ameriški gledalci tovrstna predvajanja, če bi le razumeli slovensko, takoj zamenjali za dramatičnost prenosov sej Državnega zbora, ki so v obliki video posnetkov že nekaj časa dostopni tudi prek spleta.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?