petek, 23. junij 2006

Matej Accetto, 6/23/2006 09:43:00 dop. (trajna stran objave)

Evro-vizija

Evropska komisija Slovenijo poziva, naj prepreči morebitne zlorabe ob preračunavanju cen iz slovenskih tolarjev v evre. (Lahko si ogledate tudi polno besedilo sporočila Komisije in njeno delovno gradivo.)

Prva možna reakcija slovenskega bralca: "Haha. Komisija ima seveda s tem izkušnje, saj je do takšnih zlorab prihajalo skoraj povsod, kjer so cene iz domače valute že zamenjevali v evre. Še enkrat več daje stara Unija novim članicam pametne nasvete, ki se jih sama ni znala držati."

Druga možna reakcija slovenskega bralca: "Čeprav s tem je res križ. Nekateri trgovci so sicer z "zlorabo" pohiteli in jo zagrešili že takrat, ko so morali na račune obvezno začeti zapisovati tudi cene v evrih. Tako da Komisija tu deloma zvoni že po toči. Sploh pa bo imel vsak trgovec izgovor, da je ceno vedno treba "zaokrožiti", da se kupcu sliši mamljivo.*"

(* Samo poglejmo si Črno Goro. Domiselna državica, ki nas je seveda že zdavnaj prehitela z uporabo evra kot svojega plačilnega sredstva, je predtem uporabljala nemške marke. In v zadnjih letih je skoraj ni bilo cene, ki ne bi bila zaokrožena na najbližjo celo marko. Spomnim se, kako je imel prodajalec nekih drobnarij v Budvi napis: "Cena 1 marka. Da je bilo jeftinije, bilo bi džabe." ("Če bi bilo cenejše, bi bilo zastonj.") Če je v trgovini končna cena za nabrane jestvine pristala nekje med dvema polnima markama, pa ti je prodajalka namesto drobiža dala ustrezno število nekih cenenih žvečilnih gum, ki jih je imela v priročno veliki skledi ob blagajni.)

Manj možna tretja reakcija slovenskega bralca: "Komisija v svojih pozivih gotovo ni zgolj prijazna, ampak tudi zelo modra. Najbrž si je prebrala kakšno tako raziskavo, ki ugotavlja, da so k cenovnim težavam ob prevzemu evra najbolj nagnjene prav tiste države, ki ležijo ob Sredozemskem morju; pa tudi če ga imajo zgolj za en maraton."

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?