četrtek, 13. julij 2006

Matej Accetto, 7/13/2006 10:49:00 dop. (trajna stran objave)

Izgradnja Evrope

Morda bo katerega izmed bralcev razveselila naslednja novica: ravnokar sem dobil potrditev,* da bo jeseni pri založbi Uradni list v zbirki Scientia/Iustitia izšla moja prva samostojna monografija.

(*Z drugimi besedami - objavljeni so rezultati javnega razpisa za sofinanciranje znanstvenih monografij ARRS, državne pomoči, brez katere kljub pogosto visokim cenam ne bi mogle izhajati komercialno občutljivejše znanstvene stvaritve. O (pre)visokih cenah strokovnih knjig in literature nasploh bi lahko skupaj tarnali še več, a naj to ostane tema za kakšno drugo objavo.)

Naslov (in podnaslov) knjige bo Izgradnja Evrope: Od razvoja ideje Evrope do njene ustavne prihodnosti, gre pa bolj ali manj za prvi del moje doktorske disertacije. Sicer sem ravnokar ugotovil, da je knjiga spisana tako pretkano, da ni moč na njenih uvodnih straneh najti nobenega odstavka, ki bi sam po sebi učinkovito povzemal temo in "vabil" k branju.

A vseeno, tu je kratek mamljivček s konca drugega poglavja (opombi izpuščeni):
Ideja Evrope v več pogledih ni več cilj, ampak je postala sredstvo. V prvi vrsti se je to pokazalo že s tem, da si jo je začelo lastiti več različnih projektov povezovanja evropskih držav. Še bolj pa nato s spremenjenimi razmerami po padcu komunizma v vzhodni Evropi, ko so poglavitni mednarodni politični akterji s fleksibilnostjo omenjenih organizacij krmarili med interesi posameznih vzhodnoevropskih kandidatk po vključitvi v evropske povezovalne procese in interesi njihovih članic. Ta vključitev je bila pojmovana kot "vrnitev v Evropo", ki implicira ponovno članstvo v evropski civilizaciji z vso njeno historično prtljago, Evropa pa je postala prožen pojem, ki je predmet mnogih razprav in ga poskušajo opredeliti različne miselne predstave. Razprave se odvijajo tako v okviru kot onkraj njenih meja, a ne na povsem enak način: medtem ko je pri "notranjih" razpravah bistveno vprašanje, kaj je Evropa, je pri "zunanjih" v ospredju predvsem vprašanje, kdo sodi vanjo.
Knjiga bo predvidoma izšla enkrat novembra. Takrat vas bom z veseljem povabil k branju (prek knjigarne ali knjižnice) in komentiranju (prek Konteksta ali osebno).

Oznake:


Komentarji:

Hvala! Zanimiv komentar, ki si je zaslužil malo daljši odgovor v obliki nove objave na glavni strani Konteksta.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?