ponedeljek, 10. julij 2006

Matej Accetto, 7/10/2006 03:30:00 pop. (trajna stran objave)

Sojenje in nogomet

Verjetno niste ubežali novicam z nogometnega prvenstva in tudi že slišali, da so imeli komentatorji in navijači (še enkrat več) veliko pripomb čez sojenje na tem prvenstvu. Ogromno kartonov (vključno s tremi rumenimi enemu igralcu), sporne enajstmetrovke in podobni spodrsljaji naj bi zopet odločali najpomembnejše tekme.

FIFA je sicer na veliko razglašala, da je bilo sojenje pravzaprav odlično in najboljše doslej, naslovniki tega sporočila pa so se mu večinoma rogali.

Mnogi so pri komentiranju - spomnim se oddaje na eni slovenskih televizij - poudarjali, da je problem sojenja v pariteti sodnikov, češ da "vsi vemo", da so najboljši sodniki evropski sodniki, na SP pa sodijo tudi azijski in afriški začetniki. Še ena točka za evro(po)centrizem, ki ga verjetno ni omajalo dejstvo, da sta največje neumnosti zganjala angleški in ruski sodnik, kot ga verjetno tudi ne bo dejstvo, da je finalno tekmo vzorno odsodila argentinska trojica.

Bi videokamere res rešile sporne odločitve? Kot smo videli v finalni tekmi in že marsikdaj prej, so tudi video posnetki z različnih zornih kotov marsikdaj zavajajoči, v določenih primerih pa bi gotovo res pomagali. In nemara že - Zidanov rdeč karton naj bi bil posledica video posnetka in radijske zveze s četrtim sodnikom, ne pa (zgolj) oči stranskega sodnika, s katerim se je glavni posvetoval.

In, ko že govorimo o nogometnem sojenju - kakšna menite, da bo usoda italijanskih klubov, ki naj bi sodelovali v komplesknem sistemu dogovarjanja rezultatov? Bo Italija zmogla svojim nebeškim fantom (in njihovim pre-zvitim managerjem) ne pogledati skozi prste?

Komentarji:

Dodaj komentar<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?