četrtek, 6. julij 2006

Matej Accetto, 7/06/2006 09:10:00 dop. (trajna stran objave)

Novi in stari volilni tokovi

Dve vesti iz evropskih spletnih novičnikov:

eurotopics v svojem dnevnem izboru poroča, kako naj bi časniki iz Zahodne Evrope komentirali dejstvo, da so v nekaterih vzhodnoevropskih državah v zadnjem času na oblast prišle populistične politične stranke;

EUobserver pa poroča o izjavah predsednika nizozemskih laburistov, ki bodo verjetno prišli na oblast na predčasnih novembrskih volitvah po nedavnem padcu desno-sredinske vlade. Wouter Bos je izrecno sporočil, da bo tudi v primeru laburistične vlade na Nizozemskem vsekakor potrebno organizirati nov referendum o novi ustavni pogodbi, če/ko jo bo Unija v bolj ali manj prenovljeni obliki želela obuditi k življenju.

To je posredno moč razumeti tudi kot enega močnejših argumentov za to, da bi bilo treba ustavno pogodbo spremeniti korenito in ne zgolj lepotno olepšati. Na nek način bo prenova pogodbe postala izpit z naslovom "Kaj je treba spremeniti, da bomo prepričali francoske in nizozemske državljane?". Obenem pa bo morala Unija biti pozorna tudi na morebitne politične in javnomnenjske zasuke v drugih državah članicah. Zabave z njeno ustavno prenovo še zdaleč ni konec.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?