ponedeljek, 10. julij 2006

Matej Accetto, 7/10/2006 11:56:00 dop. (trajna stran objave)

Zdravstveni turizem po Evropski uniji

Marsikdo je že občutil težave, ki jih imamo v Sloveniji z dolgimi čakalnimi dobami na zdravstvene preglede in posege. A v težavah nismo osamljeni, in tudi ne brez vplivnih prijateljev...

Sodišče ES je v sorazmerno nedavni sodbi v zadevi C-372/04, Watts, odločilo, da država oziroma zdravstvene zavarovalnice svojim zavarovancem ne smejo odreči možnosti, da opravijo svoje zdravljenje v tujini, kadar bi se doma soočili s prekomerno čakalno dobo - a da jim to zdravljenje še vedno krije zdravstveno zavarovanje, sklenjeno v domači državi.

Zadeva se je nanašala na britansko upokojenko Yvonne Watts, ki je trpela za artritisom kolkov in od nosilca zdravstvenega varstva zahtevala odobritev za opravo operacije v tujini, a je ni dobila, češ da je tudi v domačem sistemu ob čakalni dobi moč zagotoviti ustrezno varstvo "v roku, ustreznem ciljem iz vladnega načrta socialnega zavarovanja" in torej "brez neupravičenega odlašanja" (glej 26. točko obrazložitve sodbe).

Sodišče sicer ni podelilo blanketnega upravičenja do opravljanja zdravstvenih storitev v tujini, a je strogo omejilo razloge, iz katerih se takšna možnost določenemu bolniku lahko odreče. Predvsem je treba po sodbi Sodišča "sprejemljivost" določene čakalne dobe presojati po "kliničnih potrebah zadevne osebe glede na njeno zdravstveno stanje", ne pa po nekih splošnih upravnih smernicah (glej 68. točko obrazložitve).

Vprašanje je, koliko ljudi se bo na podlagi te sodbe odločilo, da bodo poskusili pridobiti možnost za opravljanje zdravstvenih posegov v tujini, a v Veliki Britaniji naj bi se predvsem zasebne zavarovalnice že pripravljale na "zdravstveni turizem". O sodbi in njenih možnih implikacijah - zlasti finančnih v primeru dvojne obremenitve neprilagojenega domačega sistema financiranja bolnišničnih programov - so razmišljali tudi že v Sloveniji.

Zanimiva in za uporabnike zdravstvenih storitev vsekakor spodbudna vest. Težava lahko na dolgi rok nastopi le v tem pogledu, da mora pač vedno obstajati neka "tujina", kjer so čakalne dobe krajše. Če bi lahko Wattsova iz Velike Britanije odpotovala na operacijo kolka zgolj v Slovenijo, ji zamenjava domače čakalne dobe s tujo najbrž ne bi kaj dosti koristila.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?