petek, 07. julij 2006

Matej Accetto, 7/07/2006 11:58:00 dop. (trajna stran objave)

Napor in nagrada pravnega študija v Mariboru

V junijski številki glasila študentov PF v Mariboru Iusto Iure, ki je posvečena temi "profil dobrega študenta (prava) uporabnega za delodajalca", je objavljena tudi anketa uredništva, ki jo je izpolnilo 236 anonimnih študentov.

Glasilo si vsekakor zasluži pohvale za objavo revije na spletu in za izvedbo ankete. O vsebini ankete oziroma anketnih odgovorov (na straneh 19-23 povezanega besedila) pa imamo lahko nekaj pomislekov. Poglejte si jih sami, tu pa le dva primerka:

Na vprašanje "Na kakšen način študiraš?" je kar 51 odstotkov anketiranih odgovorilo, da študirajo le nekaj dni pred izpitom; 14 odstotkov, da študirajo sproti oziroma vsak dan; 34 odstotkov drugo (vse vmes); en odstotek pa celo, da študira zgolj en dan pred izpitom.

Te odgovore lahko primerjamo z odgovori na vprašanje povprečne izpitne ocene: 10 odstotkov ima povprečno oceno med 6 in 6,9; 30 odstotkov med 7 in 7,5; 21 odstotkov med 7,6 in 8; 22 odstotkov med 8 in 8,5; 9 odstotkov med 8,6 in 9; 6 odstotkov med 9,1 in 9,5; ter 2 odstotka med 9,5 in 10.

V grobem in poenostavljeno to pomeni, da je povprečna povprečna ocena študenta PF v Mariboru - vsaj takega, ki se odziva na ankete - tam nekje 7,8.

Pozna kdo podobne podatke - tu mislim predvsem na "dolžino" študija - tudi za ljubljansko PF?

Komentarji:

Ne verjamem, da bi bli rezultati na ljubljanski PF bistveno drugačni ... razen povprečnih ocen, seveda. :)

Dejstvo je, da je študentov, ki se učijo sproti od prvega do zadnjega dne ... milorečeno malo.

Velika velika večina je tistih, ki se začnejo zares učiti enkrat aprila (sezonski izpiti seveda terjajo lastne učne termine), stvar pa traja nekako do septembra (upoštevaje, da je srečnežev s pogoji junija zelo malo) in dejansko funkcionira.

Precej pa se najde tudi tistih, ki skušajo prepričati, da se učijo le kakšen teden ali celo dan pred izpitom. Ne rečem, da se nekaterih izpitov ne da za silo preštudirat v nekaj dneh in z nekaj sreče dobit celo lepo oceno. Se da. Ampak. Nihče me ne bo prepričal, da je trojčka naredil z enim tednom učenja. Definitovno pa se na tak način faksa ne da nardit v 5 letih. Enkrat, dvakrat, trikrat ... desetkrat ti že rata ... ampak vseh izpitov je nekaj čez trideset. Verjetnost se torej počasi dviga k ravni sedmice. :)

 


Tudi sam ne mislim, da bi bili rezultati bistveno drugačni, za odtenek pa vendarle, upam, da. Večina tistih 51 odstotkov, ki za izpit v povprečju študira le nekaj dni, bi se verjetno premaknila v omenjeno kategorijo "drugo" (vse od enega tedna do nekaj tednov pred izpitom). Nenazadnje na to napeljuje tudi drugi del vašega komentarja.

A moj zapis niti ni bil namenjen trkanju po prsih ljubljanske fakultete oziroma njenih študentov - le zanimivo je videti dejanske statistične podatke o rečeh, o katerih imamo sicer predvsem anekdotalne občutke. Mariborski nas napeljujejo k razmisleku tako o študentski kulturi kot o organizaciji študijskega procesa, morda bi nas tudi ljubljanski.

 


Dodaj komentar<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?