nedelja, 7. maj 2006

Matej Accetto, 5/07/2006 03:34:00 pop. (trajna stran objave)

Elektronske baze pravnih revij na internetu

Z razvojem interneta kot poglavitnega prevoznega sredstva človeških misli se vse bolj razvijajo tudi možnosti internetnega dostopanja do elektronskih baz pravnih revij.

V ZDA že vrsto leto največji tovrstni bazi urejata podjetji Westlaw in Lexis (ali LexisNexis). Z nekoliko drugačnim pristopom (skeniranja izvirnih tiskanih publikacij namesto elektronske obdelave besedila) se je pred nekaj pojavila tudi baza HeinOnline.

V Evropi razvoj tovrstnih baz zaostaja, a nekaj jih je (glej spodaj). V Sloveniji že samih pravnih publikacij ni veliko, a nekatere med njimi lahko najdete tudi v razdelku "Literatura" v bazi IUS-INFO.

Kaj od tega je (poleg, seveda, baze IUS-INFO) dostopno pri nas? Ameriške baze so zaradi svoje visoke cene bržkone zunaj dometa. Fakulteta se je sicer dogovorila za omejen dostop do baze HeinOnline, a še ne vem, ali in na kakšen način bo baza dostopna tudi s knjižničnih računalnikov.

Pač pa imate iz knjižnice Pravne fakultete in drugih računalnikov, povezanih z ustreznim univerzitetnim omrežjem, dostop do nekaj dokaj uporabnih baz prek portala COBISS (če v meniju na levi strani izberete možnost "tuje baze podatkov in servisi" oziroma tu). Za pravno raziskovanje so s seznama, ki je na voljo, uporabne predvsem baze ProQuest, OCLC in EIFL, delno pa tudi ScienceDirect. Poskusite, ne bo vam žal.

Poleg tega se vedno več revij odloča tudi za to, da svojo vsebino vsaj deloma brezplačno ponudijo tudi na svojih spletnih straneh. En seznam tovrstnih ameriških revij si lahko ogledate tu. Med drugim pa brezplačen dostop do velikega dela svoje vsebine (a žal brez označb strani) omogoča tudi European Journal of International Law.

Tako - v bazah še zdaleč ni vseh pravnih revij, seveda pa tudi ne monografij (o prostem dostopu do starih monografij kdaj drugič), a vseeno več kot dovolj za prvo pomoč pri iskanju literature o izbrani temi. Uspešno raziskovanje!


P.S. Če kdo izmed bralcev najde še kakšno uporabno bazo ali se mu zdi, da sem kaj pomembnega izpustil, naj to pove v komentarjih!

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?