torek, 20. junij 2006

Matej Accetto, 6/20/2006 11:39:00 dop. (trajna stran objave)

Quid pro quo

Ameriški predsednik Bush prihaja na trodnevni obisk v Evropo, na katerem se bo na Dunaju udeležil tudi vsakoletnega vrha EU-ZDA. Toda vsekakor - nemara za razliko od njegovega novega nedavnega nepričakovanega obiska Iraka - ne prihaja v kraje, kjer bi ga sprejeli z odprtimi rokami čistega prijateljstva. Unija ima do ZDA kar nekaj zamer.

Na vrhu seznama sta nemara ameriška zunanja politika in Guantanamo Bay. Tisti Guantanamo, kjer so pred kakimi desetimi dnevi trije "zaporniki" storili samomor, kar je njegov upravitelj kritiziral kot dejanje "asimetričnega boja", saj naj bi bila trojica "odločena, da si vzame življenje" v luči "mitičnega prepričanja", da bodo Guantanamo zaprli, če bodo v njem umrli vsaj trije zaporniki. Me zanima, če bosta potemtakem takih "asimetričnih vojaških operacij" obdolženi tudi Unija in OZN, kjer so vse močnejši (in še vedno nemočni) glasovi, naj se Guantanamo vendarle zapre.

Toda naslov te objave izvira iz naslednjega: Unija ZDA preti, da bo morala tudi za ameriške državljane zahtevati vstopni vizum, če ga bodo ZDA še naprej zahtevale za nekatere evropske državljane. Točneje, za Grčijo in za devet novink, ki so k Uniji pristopile leta 2004, vse razen Slovenije. Slovenija in stara petnajsterica (z izjemo Grčije) sta vizumov oproščeni; a vendar si Unija na načelni ravni ne more dovoliti različnega obravnavanja svojih enakovrednih državljanov, zato je tovrsten pritisk skoraj samoumeven. Če bodo ZDA še naprej zahtevale vstopne vizume za deveterico, bo enako storila tudi Unija (oziroma njene schengenske države članice).

Pa naj še kdo reče, da v EU nove države članice še vedno nimajo nič veljave.

Oznake:


Komentarji:

Oprositi ampak tole pa moram napisat:

Nove države članice v EU še vedno nimajo nič veljave...

 


Delno je bil zadnji stavek v objavi - kot marsikateri v mojem pisanju - mišljen ironično.

A vendarle: če upoštevamo, da je odnos med Unijo in ZDA te dni skrhan že na številnih drugih koncih in imajo diplomati dovolj težav s tem, da zakopavajo druge bojne sekire, bi človek pričakoval, da ne bodo ravno sedaj iskali novih razlogov za trenja. Če bi bile nove članice povsem brez veljave, potem bi bilo za Unijo morda lažje reči, naj potrpijo, saj bodo prej ali slej ZDA že same spremenile svojo politiko.

Ni veliko in to lahko razumete tudi kot nujno zlo ali gesto solidarnostne prijaznosti, ampak dejstvo je, da držo EU narekujejo tudi interesi novih članic. Si pa status novih članic v Uniji nasploh zasluži tudi posebno objavo v malo temeljitejši razmislek.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?