ponedeljek, 22. maj 2006

Matej Accetto, 5/22/2006 01:12:00 pop. (trajna stran objave)

Srbija postala neodvisna, EU rešena zagate

Da, saj vem, da veste, da se pod tem zakrinkanim naslovom skriva še ena izmed mnogih objav o črnogorski neodvisnosti. Novica, o kateri so se razpisali pri nas in po svetu (glej denimo tu in tu). Med kandidati za najbolj domiselni avtogol sicer prednjači Washington Post, ki je novico o črnogorskem referendumu objavil pod naslovom "Črna Gora glasovala, da uspe" ("Montenegro Votes to Succeed") - nemara plod težavnega razlikovanja med vprašanji odcepitve (secession) in nasledstva (secession) držav. (Naslov iščite med članki v razdelku World.)

Referendum je poleg neodvisnosti Črne Gore privedel še do dveh prijetnih posledic. Prva je ta, da se je Unija rešila iz zagate, v katero bi se zakopala, če bi za referendum glasovalo več kot 50% Črnogorcev, a manj kot 55%, kolikor je za pozitivni rezultat referenduma "zahtevala" Unija. Kot je naneslo, je odstotkov ravno dovolj, da je Unija - in z njo Slovenija - lahko pomirjena.

Druga posledica neodvisnosti Črne Gore pa je, da je končno postala neodvisna tudi Srbija (čeprav ima sama še vedno dosti opravkov s Kosovom in Vojvodino). Marsikdo v Srbiji je že začel pozivati k notranjemu razmisleku o usodi "proste" Srbije, ki se bo tako po eni strani morala povsem sama soočiti z lastnimi razlogi za svoje težave, po drugi strani pa bo lahko svobodneje razmislila tudi o svoji družbeni in državni ureditvi.

Začelo naj bi se menda z Deklaracijo o neodvisnosti Srbije, "nekdanji" zunanji minister SČG Drašković pa je baje tudi že predlagal, da bi Srbija lahko to priložnost izkoristila za to, da se vrne k "zgodovinsko preverjenim in zmagovitim stebrom srbske države" ter znova postane parlamentarna monarhija.

Tako. Jugoslavije dokončno ni več. Čeprav, seveda, se ob poročanju o usodnih človeških temah nekdanje republike še pojavljajo skupaj. In, ne se bati, tudi Slovenija v teh dneh ni povsem izginila z obličja svetovnih medijev.

Ključno, a žal meni še neodgovorjeno vprašanje pri vsem tem pa je naslednje: kaj bo z državno domeno .yu?

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?