četrtek, 18. maj 2006

Matej Accetto, 5/18/2006 06:11:00 pop. (trajna stran objave)

Ogroženi varuhi pravnega reda

Kaj lahko stori pravnik, ki ni zadovoljen z razsodbo sodišča? Marsikaj, od vlaganja pritožb do pritoževanja čez sodnika za šankom. Na žalost pa kdaj tudi potegne pištolo in sodnika ustreli.

Britanski Guardian poroča, da je nek turški odvetnik ustrelil enega od sodnikov, ki so neki učiteljici prepovedali napredovanje, ker je (zunaj šole) nosila naglavno ruto, "greh" v Atatürkovi sekularizirani Turčiji.

Preden bi prehitro sklepali o verskih implikacijah t(ak)ega dogodka, se spomnimo, da so sodniki ogroženi marsikje po svetu. Ne samo v problematičnih regijah sveta in v nezavarovanih okoljih kot denimo v Iraku ali na Kosovu (iščite besedno zvezo "judge assaulted"), temveč tudi v sodnih dvoranah razvitih držav, od ZDA do Nove Zelandije.

Pred nekaj leti sem par tednov preživel kot gost enega od sodnikov na Old Baileyu, osrednjem londonskem kazenskem sodišču. Prostor za obtožence na drugi strani razpravne dvorane je bil obdan z debelim steklom, vanj pa so vodile stopnice iz nadstropja nižje - ko sem ga enkrat mimogrede nekaj pobaral o tem, mi je odvrnil, da je steklo novost, uvedena po tem, ko je nek obtoženec preskočil ograjo, pretekel celo dvorano in napadel neko sodnico. Ne vem, če gre za isto osebo, a tu je članek o eni tako napadeni sodnici.

Toliko o varnosti sodnikov. Seveda pa je moč v kontekstu Evrope na veliko razpravljati tudi o pomenu naglavnih rut za udejanjanje trenja med sekularnim in verskim; in morda še toliko bolj v luči države, kjer se zaradi nošnje naglavne rute tudi žena predsednika vlade ne sme udeleževati uradnih sprejemov.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?