sobota, 13. maj 2006

Matej Accetto, 5/13/2006 01:24:00 pop. (trajna stran objave)

So sodniške plače prenizke?

To vprašanje si v zadnjih mesecih pogosto zastavljamo v Sloveniji, a tokrat ni pobrano z zadnje teledemokracije Trenj ali kakšne podobne domače oddaje, temveč iz ZDA!

Kot me je opozoril članek na blogu Volokh (prek katerega tudi povzemam večino spodnjih povezav), je še-vedno-dokaj-svežepečeni predsednik Vrhovnega sodišča John Roberts v letnem poročilu o zveznem sodstvu za leto 2005 med drugim zapisal:

Bolj neposredno ogroža sodniško neodvisnost to, da ne prihaja do povišanja plačila sodnikov. Če so plače sodnikov prenizke, sodniki dejansko služijo za obdobje, ki ga narekuje njihov finančni položaj, ne pa za stalno. [Podatki] kažejo, da sodniki danes sodstvo zapuščajo v večjem številu kot kdajkoli prej.

Kot bi rekel gospod Peachum iz Opere za tri groše: "Zaa-nii-miv'..." Na finančne razloge je med drugim za svoj odstop z mesta sodnika namignil tudi dokaj znani ameriški sodnik Michael Luttig, ki je s sodišča odšel na mesto podpredsednika in prvega pravnika družbe Boeing. O domačih razmerah in alternativah, ki jih imajo na voljo slovenski sodniki, so vaša ugibanja prav tako dobra kot moja.

Je pa zanimivo še nekaj. Tu je povezava na stran s podatki o plačah zveznih državnih uslužbencev: kot boste videli, predsednik sodišča Roberts na leto zasluži približno 208.000 ameriških dolarjev, drugi vrhovni sodniki ščepec manj kot 200.000, okrožni sodniki pa 162.000 dolarjev. V primerjavi z drugimi uslužbenci se izkaže, da ima Roberts denimo tolikšno plačo kot podpresednik ZDA (in višjo kot člani predsednikovega kabineta), vsi okrožni zvezni sodniki pa ravno tolikšno kot senatorji in poslanci predstavniškega doma.

Pri Volokhu se je razvila razprava o tem, ali so sodniške plače objektivno gledano res prenizke in kaj so morebitne druge ugodnosti sodniške službe, zaradi katerih sodniki ne drvijo v bolje plačane službe v zasebnih pravnih pisarnah (drugi del te razprave tukaj). A pustimo to ob strani in ameriško stanje primerjajmo z domačim.

In kako je pri nas? Mesečne neto plače sodnikov začetnikov na okrajnih sodiščih naj bi bile okrog 270.000 SIT, vrhovnih sodnikov 540.000 SIT (vir tukaj), bruto plača predsednika Ustavnega sodišča pa dobrih 1.460.000 SIT, malo manj kot tista predsednikov vlade in republike ter predsednika Državnega zbora, a več kot plače ministrov. Poslanci dobijo v povprečju dober 1.000.000 SIT (vir tukaj).

(DODATEK: Izvirno sem pozabil poudariti, da gre pri prvih podatkih za neto plače (in še nekoliko starejše), pri drugih pa za bruto zneske, tako da seveda ni moč delati neposredne primerjave - se opravičujem za nehoteno demagogijo. Če mi bodo pod roke prišli točnejši podatki o bruto plačah rednih sodnikov, jih bom objavil, bralci pa jih lahko v komentarjih.)

Sklep in nauk: ameriškim sodnikom ne gre tako slabo; pri nas pa se po tej plati splača biti predvsem ustavni sodnik, a kaj, ko so ti že po definiciji postavljeni samo za "obdobje svojih finančnih koristi", ne pa za stalno.

Ali pa, če že razmišljate o tem, še raje slovenski sodnik na enem izmed evropskih sodišč. Sodniška plača na Evropskem sodišču za človekove pravice je slabih 170.000 evrov letno, na Sodišču Evropskih skupnosti pa približno 17.000 evrov mesečno (žal sem na prvo žogo našel zgolj ta vir). Če res nimate druge izbire, je za prvo silo sprejemljivo tudi sodniško mesto na Meddržavnem sodišču v Haagu, kjer je letna plača približno 160.000 dolarjev.

Če vam bodo namesto tega pri Boeingu ponudili službo za plačo, ki bo iz vas hitro naredila bogatina, pa vseeno trikrat premislite, čemu se odpovedujete.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?