sobota, 20. maj 2006

Matej Accetto, 5/20/2006 10:45:00 dop. (trajna stran objave)

Predizpitni nasveti - drugi del

Pred dvema tednoma sem že zapisal nekaj predizpitnih nasvetov, za katere upam, da bodo (neizkušenim) študentom dobrodošli pri opravljanju izpitov. Ker so izpiti šele pred vami, porota še razpravlja, ali so bili ti nasveti koristni. Zato pa tokrat ponujam prodajno uspešnico med nasveti, ki vam bo gotovo privabila vsaj nasmeh na ustnice, če ne tudi solze v oči:

Na izpitih ne goljufajte, se ne splača.

New York Times je predvčerajšnjim objavil članek o tem, kako ameriške šole lovijo (v obeh pomenih) svoje študente, ki za goljufanje pri izpitih vse bolj uporabljajo visoko tehnologijo. Za tiste, ki ne bi želeli opraviti brezplačne registracije za NYT, kratek izsek:

S svojim arzenalom elektronskih pripravic je študentom dandanes vse lažje goljufati. In tako, v zadnjih letih soočeni z vrsto domiselnih tehnik, so se šolniki znašli v novi igri mačke z mišjo, v kateri skušajo potencialne goljufe v tem izpitnem obdobju nadigrati z različnimi strategijami - onemogočanjem internetnega dostopa s prenosnikov, zahtevami za izročitev prenosnih telefonov pred izpiti ali pa preprosto z zahtevo, da se izpiti pišejo na staromoden način, s pisali in papirjem.

Še en dokaz, da smo v Sloveniji, če pogledaš s pravega zornega kota, v bistvu pred ZDA. Podoben porast goljufanja, ki naj bi bil v veliki meri povezan z rabo prenosnih telefonov, so zaznali tudi v Angliji.

Kar mi je dalo misliti - glede na to, da je toliko govora o tehnologiji in goljufanju, ali je morda, kot za vse drugo, mogoče dobiti tudi internetne nasvete o goljufanju? Pet sekund kasneje mi je bilo jasno, da je tudi na tem področju internet brezmejna jama: od brezsramnih nasvetov za goljufe prek nasvetov, ki v bistvu želijo odvračati od goljufanja, pa do nasvetov za učitelje, kako goljufanje preprečiti.

Ena "najboljših" tovrstnih storitev je ProfEssays.com, kjer stranke za nizko ceno dobijo kvalitetne izpitne izdelke, ki jih zanje pripravijo "visoko izkušeni avtorji" z "izvrstnimi akademskimi dosežki". Zlasti mi je všeč, kako spletna stran močno poudarja, da pri njih gotovo ne boste dobili plagiatov. (Za zanimivo - čeprav omejeno - izkušnjo z njimi si lahko preberete to poročilo iz prve roke.)

A če vas že mika, da bi goljufali, potem vam predlagam alternativo, ki jo nemara dobro poznate iz svojih nabiralnikov e-pošte: poceni diplome (in doktorate) najprestižnejših neakreditiranih univerz. Če vas zanima, kako bo vaše "šolanje" na taki šoli potekalo, vam priporočam odlični zapis o eni tovrstni "študijski izkušnji".

Takšne diplome se vam res ne bo treba sramovati; nenazadnje jo je - pogosto na državne stroške - prejelo že na stotine ameriških državnih uslužbencev, da sploh ne govorimo o avtorju uspešnice "Moški so z Marsa, ženske so z Venere". O takih in podobnih šolah ter njihovih uglednih diplomantih si lahko več preberete tu.

Goljufati se vam ne splača, ker na dolgi rok goljufate predvsem sebe. Nenazadnje pa tudi zato, da ne bodo tudi pri nas začeli razmišljati o reševanju problema tako, kot so se ga lotili na Kitajskem.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?