četrtek, 18. maj 2006

Matej Accetto, 5/18/2006 10:01:00 dop. (trajna stran objave)

Indeks državne "propadlosti"

Ameriška revija Foreign Policy je objavila članek z analizami državne stabilnosti oziroma izračunom indeksa "propadle države" (Failed State Index), kot prevedeno tudi pri nas vse pogosteje imenujejo države, ki nimajo vzpostavljenega uspešnega, delujočega sistema državne ureditve oziroma oblasti.

Povezavo sem dobil prek Volokha, kjer avtor objave bralce sprašuje, kaj manjka na zemljevidu sveta, na katerem so vse problematične države ustrezno označene. Če imate radi kvize, lahko o tem razmislite tudi sami - zemljevid je dostopen tukaj.

Slovenije članek ne omenja, nenazadnje tudi ni med ogroženimi nestabilnimi državami (sta pa denimo Bosna in Hercegovina ter Srbija in Črna Gora). Jo pa lahko najdemo na grafih v članku, ki shematično prikazujeta relativni položaj posameznih držav glede na stabilnost države.

Tu sta tudi neposredni povezavi na ustrezna grafa: prva na graf, ki kaže stabilnost države in stopnjo korupcije, na katerem se Slovenija nekako drži repa druge "najstabilnejše" gručice držav; druga pa na graf, kjer je Slovenija napredovala med "najstarejše" države. Po tej plati v bistvu nekoliko zaostaja za pričakovano statistiko, saj so praviloma države s starejšim prebivalstvom stabilnejše - a to na splošno še zdaleč ni odraz mladostnega razgrajanja "mladih" držav, temveč dejstva, da imajo te nesrečne "napol propadle" države običajno tudi veliko višjo rodnost in nižjo življenjsko dobo.

Komentarji:

Zanimiv članek. Kot so ugotovili bralci v komentarjih je veliko stvari nedoslednih... Njavečja kiksa sta zagotovo Nova Zelandija in pa zahodna Sahara. Zabavna pa se mi je zdela opazka: "The US looks more and more red to me as time passes."

 


Največji kiks z vidika ameriške zunanje politike je nemara res Tajvan, problematična otoška državica (z "zgolj" 23 milijoni prebivalcev) z vse manjšo in tišjo mednarodno podporo, čeprav imate prav, da manjka še marsikaj drugega.

Po mojem mnenju je sicer povsem možno, da so Tajvan spregledali pomotoma oziroma ga zamenjali z otokom Hainan, ki leži malo južneje in je na zemljevidu prikazan. Če so ga namenoma, pa bi se lahko spraševali, ali gre še za en znak uklanjanja politično in gospodarsko vse vplivnejši Kitajski. Glede na vzajemne interese velikih držav bi Tajvan lahko kmalu ostal brez vplivnih prijateljev - če ni že.

 


1. Ni me treba vikati ker sem mlajši od Vas.
2. Jaz si ne bi na podlagi pregovorne nerazgledanosti američanov (dasiravno so članek pripravili izobraženi ljudje) upal trditi, da gre tu za nameren spregled. Vsaka povezava z Vašo teorijo je po mojem mnenju zgolj naključna.

 


1. Morda res ni treba, je pa prav. Ali se oba vikava ali pa oba tikava. Na žalost sem sam že v "letih", ko se brez osebnega poznanstva raje vikam.

2. Glede zemljevida samega se sicer strinjam z vami, da je lahko šlo le za površnost, je pa ob kakršnikoli resni kartografiji vsekakor čudno, da manjka tako delikatna država. Ravno o pomenu spregleda Tajvana se tudi sprašujejo Američani, ki to dokaj nepomembno epizodo postavljajo ob bok drugim kazalcem, da Tajvan vse bolj izgublja pozornost mednarodne javnosti.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?