sobota, 20. maj 2006

Matej Accetto, 5/20/2006 07:59:00 pop. (trajna stran objave)

Drugo življenje

Pred časom sem vest o tem že oplazil, a očitno se je ideja zelo prijela: na spletu že obstaja delujoč navidezni svet, ki svojim "prebivalcem" ne omogoča zgolj tega, da igrajo namišljen lik v računalniški igri, ampak v tem svetu "dejansko" živijo, gradijo, ustvarjajo in svoje delo tudi tržijo. Navidezni svet, v katerem "igralci" postanejo dejanski lastniki svojih stvaritev.

Tej navidezni resničnosti se reče Drugo življenje (Second Life), za več o njem pa si je najbolje prebrati nekaj novic: denimo tu, tu in tu.

Vse skupaj je postalo zanimivo tudi s pravnega vidika, najprej s tem, ko so se pojavili prvi "sosedski" spori znotraj samega navideznega sveta, še toliko bolj pa zdaj, ko je nek odvetnik zoper lastnike Drugega življenja vložil tožbo, češ da so mu zaplenili njegovo navidezno zemljo ter ga tako finančno oškodovali. Za pravni komentar glej denimo blog Orina Kerra, ki se mu spor kljub mamljive virtualnosti zdi vprašanje klasičnega obligacijskega prava.

S pravnega gledišča se mi vse skupaj res ne zdi tako revolucionarno - čeprav to ne pomeni, da navidezni svet ne bi imel svojega pomena tudi za pravni sistem: glej denimo ta znanstveni članek o navidezni svobodi ter osnutek podobnega o pravu navideznih svetov (celotno besedilo dostopno prek povezav na dnu strani).

Bolj fascinantno (in malo plašljivo) se mi vse skupaj zdi s povsem človeškega vidika: čas, ko bomo iz resničnosti lahko bežali v navidezni svet, je očitno bližje, kot sem si mislil. Čeprav bomo potem morda ugotovili, da tudi v navideznem svetu v bistvu ni nič drugače - še vedno bo marsikdo okrog sebe našel težavne sosede in preračunljive pravnike...

Oznake:


Komentarji:

ja dost je fascinantno, da tkole v soboto zvecer densamo na second lajfu, namesto na zuru, je pa res, da sem ga sele vceraj nalozil ;)
vse pohvale za ta blog.

 


Verjamem, da je stvar zabavna in da gre večini uporabnikov izključno ali predvsem za zabavo. Se mi pa zdi fascinantno, da se veliko ljudi s tem svetom ukvarja tudi poklicno in bolj ali manj uspešno išče možnosti za tržni uspeh.

Pri tem gre nemara v veliki meri zgolj za prenos obstoječih storitev v Novi svet, v katerem je še veliko prostora in priložnosti za najhitrejše (kar spominja na stare dobre čase ozemeljskega širjenja ZDA in kasneje gospodarskega širjenja zahodnih tržnih uspešnic v postsocialističnih državah). Deloma pa, ugibam, tudi za odkrivanje novih možnosti, novih tržnih izdelkov ali storitev, ki niso omejeni z vsem dolgčasom resničnega sveta. Ni kaj, zanimivo.

V vsakem primeru, vso srečo pri zabavah in tržnih pobudah! Nekoč sem v resničnem življenju že razmišljal o verigi zdrave hitre hrane The Lucky Slovenian Beef Soup; morda pa se bo kakšna slovenska ideja prebila med virtualne multinacionalke Drugega življenja.

Pa hvala za pohvale o blogu. Upam, da so bralci zadovoljni - in da se bodo (skupaj z mojimi soavtorji) počasi vse bolj prelevili tudi v njegove soustvarjalce.

 


Ja, ta podatek, koliko denarja se dnevno obrne v second lifeu je res zanimiv.

Bom malo več komentiral, zdaj ko delajo komentarji. Prej namreč nisem mogel komentirati. Zgleda nek voodoo bug al kaj...

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?