četrtek, 5. oktober 2006

Matej Accetto, 10/05/2006 03:24:00 pop. (trajna stran objave)

Amalia v čudežni deželi

Za tiste bralce, ki ste v luči Evropske unije veliki zagovorniki pravic držav članic, imam eno dobro in eno slabo novico. Dobra je ta, da je v enem ravnokar končanih postopkov pred Sodiščem ES Sodišče potegnilo z argumenti države članice in zavrnilo "brezmejne" argumente Komisije. Slaba pa ta, da je Sodišče potegnilo z Republiko Avstrijo na škodo njene sosede, Republike Slovenije.

Novica je slaba predvsem za gospo Valeško ter za slovenske prodajalce in avstrijske kupce cigaret, tako da se marsikateremu ljubitelju zdravega življenja niti ne bo zdela tako napačna. A vendarle - zakaj je sploh šlo? Tisti, ki si želite zgolj kratek povzetek, si lahko preberete sporočilo za medije Sodišča, ki najbolj na kratko sporoča naslednje:
Avstrijska zakonodaja določa, da se oprostitev trošarin za tobačne proizvode, uvožene v osebni prtljagi potnikov, ki imajo običajno prebivališče na davčnem ozemlju in ki neposredno vstopijo na davčno ozemlje čez kopensko mejo ali preko celinskih voda, omeji do 31. decembra 2007 na 25 cigaret ob vstopu iz Slovenije. [...]

Sodišče je ... razsodilo, da [ta avstrijska zakonodaja] ni v nasprotju s pravom Skupnosti.
Vsekakor zlasti pravnikom v branje priporočam tudi samo sodbo v zadevi C-140/05, Valeško, ki jo najdete na tem naslovu, po želji pa si lahko v izbranih jezikih privoščite tudi sklepne predloge generalnega pravobranilca Madura.

Besedilo sodbe v slovenskem jeziku si ob siceršnjih težavah s prevajanjem uradnih besedil institucij v slovenščino zasluži tudi pohvalo za berljivost in korektnost. Osebno sicer ne bi uporabljal besede "rezident" (čeprav razumem, da ima "prebivalec" kot eden izmed kandidatov lahko preohlapen pomen), pa tudi ime male kneževine bi raje kot Lihtenštajn zapisal kot Liechtenstein, ampak ko se začnemo pogovarjati o tovrstnih podrobnostih, smo že na konju, in to, naj Avstrijci ne zamerijo, na lipicancu.

Oznake: ,


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?