ponedeljek, 02. oktober 2006

Matej Accetto, 10/02/2006 04:56:00 pop. (trajna stran objave)

Cesta je kamen spotike

Ko sem danes prek e-pošte in njihove spletne strani pregledoval izbrane odločitve Ustavnega sodišča, sem mimogrede opazil še eno podrobnost: od enajstih odločitev jih je sodišče 7 sprejelo soglasno; od preostalih štirih pa so se z izjemo ene, ki je zadevala Statut Univerze v Mariboru (mimogrede, Univerze, ki se v spletnih iskalnikih še vedno opisuje kot "ena izmed obeh slovenskih univerz"), kar tri nanašale na Zakon o varnosti v cestnem prometu.

Pri prvi je bilo razmerje osem proti ena, pri drugi sedem proti dva, pri tretji pa celo pet proti štiri. Slednja je sicer zadevala vprašanje pravnega interesa za vložitev pobude za oceno ustavnosti zakonske določbe o minimalnem številu zaposlenih v avtošolah, tako da nemara še ni razloga za strah pred krizo ideoloških delitev na ustavnem sodišču.

Bi bilo pa vseeno dobro ugotoviti - ker je to lahko vsaj zabavno in zanimivo, če ne tudi poučno - kako se na ustavnem sodišču sicer delijo glasovi; z drugimi besedami, kako pogosto se posamezni sodniki z drugimi v povprečju strinjajo in kako pogosto si stojijo nasproti. Podobne raziskave, zelo zanimive, opravljajo za sodnike ameriškega Vrhovnega sodišča - ni vrag, da ne bi bilo vredno truda tudi pri nas.

Če bi koga izmed bralcev - zlasti študentov - takšna analiza zanimala in se ne bi branil duhamornega pregledovanja (pre)številnih odločitev, naj se oglasi pri meni in morda bi lahko sestavili ekipo, ki bi se tega lotila. Izplen bi bil zanimivo branje, vredno vsaj objave v Pravni praksi.

Oznake:


Komentarji:

Eno podobno stvar je nekoč (davnega leta 1999) že opravil kolega z imenom Klemen Jaklič, se mi zdi, da za diplomsko delo, sicer pa je bil članek objavljen v Dignitasu pod naslovom Sodnikovo spogledovanje s cirkusom in samostanom ... Ni šlo sicer za štetje glasov, temveč bolj za njihovo vrednostno opredeljevanje. Ampak je na vsak način šlo še za eno izmed starih zasedb sodišča in, če se prav spomnim, je pregledal (največ) nekaj deset sodb ...

 


Dodaj komentar<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?