torek, 26. september 2006

Matej Accetto, 9/26/2006 12:16:00 pop. (trajna stran objave)

Svet je vendarle majhen

To moram zapisati že zato, ker je tudi prijetno naključje.

Ob včerajšnjem zapisu o "nepravnih" sodnikih je verjetno marsikdo pomislil na različne druge primere držav in časov, za katere bi veljalo citirano besedilo. Denimo na povojno Jugoslavijo (kar je nemudoma slikovito učinkovita kritika te ameriške ureditve) ali pa na kak drug izmed sodobnih primerov sodni(ški)h reform (kar je kritika razvojnih procesnih trendov v državnih ureditvah ali odraz popularnega cinizma in nezaupanja v pravne mehanizme reševanja sporov).

Sam sem se spomnil na anekdoto, ki jo je rada doživeto pripovedovala neka moja indijska prijateljica, doživela pa jo je na enem nižjih indijskih sodišč, ko je kot nadobudna odvetnica začetnica s svojim teoretičnim znanjem vstopila v svet pravne prakse. V svoj nastop pred sodiščem je vključila tudi nekaj ustavnih argumentov, ki naj bi jih sodišče upoštevalo pri oblikovanju svoje sodbe. Sodnik jo je ustavil, si snel očala ter ji z mešanico pouka in obupa dejal: "Gospa, zakaj bi hoteli v vse to povleči še ustavo?"

Zjutraj pa sem na Bregu ob Ljubljanici opazil, da se je v Ljubljani odprla (nova) indijska restavracija. To je zame eden otipljivejših in užitka polnih odrazov udejanjanja evropske temeljne ideologije, "združitve v raznolikosti". Odlično, upam, da je dobra. Zdaj pa, prosim, še eno tajsko, korejsko, še malo resnejšo japonsko in vsekakor tudi nekaj afriških restavracij.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?