četrtek, 5. oktober 2006

Matej Accetto, 10/05/2006 02:40:00 pop. (trajna stran objave)

O sodnikih VS - drugič

Zaradi včerajšnje objave na Kontekstu je Mitja Deisinger izstopil iz sodniškega društva. No, ne ravno zaradi objave na Kontekstu, saj, kot poroča današnji Dnevnik, razlogov za izstop ni navedel. (V istem članku Dnevnika je nekoliko hudomušno tudi pripisano, da bo sodniško društvo najprej preverilo, ali je bil sodnik Deisinger sploh njegov član.)

Vsekakor pa se novinarji niso mogli izogniti povezavi z dejstvom, da je bil tudi Deisinger eden od petorice tistih sodnikov, ki so javno izrazili podporo Arharjevi kandidaturi za ljubljanskega župana, o čemer sem že pisal včeraj. O tem priča tudi objava kratkega povzetka mnenja (na strani 3 tiskane izdaje), ki ga je napisal profesor Ljubo Bavcon - še vedno eden najaktivnejših akademskih komentatorjev pravne stvarnosti - in v katerem se odločno postavlja na stran tistih, ki menijo, da je takšno ravnanje sodnikov vsaj zamajalo, če že ne prekucnilo stolpa sodniške nepristranskosti.

Malo bolj naklonjeno pa je o drži sodnikov danes v Delu (na peti strani tiskane izdaje) pisal tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, ki se je odzval na podobno torkovo pisanje Jana Zobca, enega izmed vpletenih sodnikov; a se tudi sam strinja z mnenjem sodnega sveta, da si torej takšnega obnašanja sodnikov, ki bi s sodnega prestola poleg pravice delili tudi politično naklonjenost, ne želimo.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?