sobota, 10. junij 2006

Matej Accetto, 6/10/2006 01:51:00 pop. (trajna stran objave)

Lordska zbornica in Vrhovno sodišče

Ko sem že omenjal obisk Lordske zbornice, sem se spomnil, da bi bila morda nekaterim bralcem dobrodošla tudi naslednja vest.

Vsi pravniki dobro vedo, da je Velika Britanija zelo posebna, kar se tiče pravnega sistema. Po eni strani zato, ker nima enotnega sodnega (in pravnega) sistema, ampak po tej plati obstajajo velike razlike med Anglijo in Walesom, Škotsko ter Severno Irsko. Po drugi strani zato, ker nima klasične zapisane ustave. Nenazadnje pa tudi zato, ker funkcijo vrhovnega sodišča opravlja Lordska zbornica, ki je primarno drugi dom nacionalnega parlamenta.

Po tej plati Velika Britanija ni bila nikoli posebej pozorna na načelo delitve oblasti, ampak je veliko pomena pripisovala predvsem suverenosti parlamenta kot zakonodajalca. (Nekateri bi morda celo pripomnili, da po tem ni bila tako različna od naših starih časov z načelom enotnosti oblasti, ki jo v imenu delovnega ljudstva izvaja Skupščina.) Lordska zbornica je tako obenem del zakonodajne veje oblasti in vrh sodne veje oblasti. V praksi to sicer pomeni, da ima posebne "pravne lorde", ki se edini poleg zakonodajnega dela ukvarjajo tudi s sodstvom. (Poleg dvanajstih rednih članov je to običajno še kakšnih deset "upokojenih" pravnih lordov, ki lahko še naprej sodijo v zadevah do dopolnjenega 75. leta.)

Takšna je ureditev. Bila. Po nekaj letih truda je parlamentu uspelo sprejeti Zakon o ustavni prenovi (ja, seveda, tudi če nimaš zapisane ustave, imaš lahko ustavno prenovo), s katerim je ustanovilo novo Vrhovno sodišče Združenega kraljestva, ki se bo predvidoma leta 2009 skupaj s pravnimi lordi izselilo iz Westminsterske palače in iz zakonodajne veje oblasti. (V tem odzivu pravnih lordov na prvi vladni predlog o reformi lahko vidite tudi razhajanja med lordi o tem, ali se jim zdi smiselna dosledna in popolna razločitev zakonodajne in sodne veje oblasti - glej zlasti vprašanji 7 in 8 na straneh 6 in 7 odziva.)

Tako. Kdaj drugič pa še kaj več o tem, ali bo Velika Britanija kdaj vendarle (ali pa je celo že) dobila tudi pravo, zapisano ustavo.

Oznake:


Komentarji:

Zanimivo! Čigava poteza je to? Blairova? Se še kar dobro spominjam Gradovih predavanj o tem kako je Blair največji reformator v zgodovini UK.

 


Ne vem, če je bila ta reforma njegova osebna ideja, vsekakor pa izvira iz njegovega kabineta.

Vse skupaj se je uradno začelo junija 2003 - informacije o tem lahko najdete v tem sporočilu za javnost. Nekaj več ozadja in podatkov o predlogu, če vas zanima, pa je na voljo v tem prispevku parlamentarne raziskovalne službe.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?