ponedeljek, 5. junij 2006

Matej Accetto, 6/05/2006 09:30:00 dop. (trajna stran objave)

Kviz: Neznosna neenakost spolov

V podobnem duhu kot zadnjič spodaj spet sledita opisa stanj v dveh državah, vi pa ste povabljeni, da uganete, o katerih državah teče beseda.

1. V tej državi preprodajalci s človeškim blagom organizirajo dražbe "spolnih suženj" kar na letališčih. Če boste v tej državi hodili mimo letališke kavarne, boste lahko pred seboj opazili lastnike bordelov, ki se bodo v dražbi potegovali za najlepše izmed žensk, namenjenih prostituciji.

2. V tej državi je nevladna organizacija v letnem poročilu o spoštovanju Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah za leto 2005 med drugim zapisala: "Revščina ženske sili, da privolijo v spolno komercializacijo in podreditev moškim, da bi preživele. Za obstanek se ukvarjajo s prostitucijo oziroma s 'seksom za preživetje'. Ne morejo prosto zapustiti nasilniških razmerij, ko je alternativa zapuščenost. Izgubijo avtonomijo izbire, ali in kdaj bodo imele otroke. Ker živijo v nevarnih okoljih, so bolj izpostavljene posilstvu, napadom in spolnim nadlegovanjem, obenem pa ne morejo zapustiti zastrupljenih delovnih okolij."

Moja odgovora boste našli med komentarji jutri, do takrat pa lahko tam pustite svoje.

Komentarji:

Prva država je Velika Britanija (oziroma Združeno kraljestvo), druga pa Kanada.

Morda vas je od "javnega" ugibanja odvračala misel, da bi vsaj druga država v bistvu lahko bila skoraj katerakoli - nenazadnje dejstvo, da gre za Kanado, takšni misli zgolj pritrjuje. V vsakem primeru pa je marsikdo verjetno vedel, da gre za "zvito" vprašanje, pri katerem bosta odgovora nepričakovana - nenazadnje je to običajna zvijača tovrstnih akademskih igric.

Za vse s tovrstnimi pomisleki pa zato kot bonus še alternativno podvprašanje: za katero državo opis stanja pod točko 2 ne velja? Odgovor je nemara najlažje začeti iskati na tej strani.

 


Katero UK letalisce pa naj bi bilo to? In pred katero letalisko kavarno? Hvala.

 


Moj komentar vsebuje tudi povezavo na članek na spletnem Guardianu o tem dogodku ("skrit" je v podčrtanem imenu Velika Britanija).

Kot lahko preberete v članku, je omenjen konkreten primer dražbe, ki se je odvijala pred kavarno v prostoru za prihode na londonskem letališču Gatwick, kamor leti tudi Adria. Druga letališča, na katerih se odvijajo takšne dražbe, pa naj bi bila tudi letališča Heathrow, Stansted (kamor iz Ljubljane leti easyJet) in druga letališča po Britaniji.

Če bi vam prav prišlo še nekaj splošnejših napotkov o "uporabi" blogov oziroma Konteksta, pa ste vabljeni, da si preberete tudi ta pojasnila (kliknite kamorkoli na podčrtani besedi).

 


Znam uporabljati bloge, hvala vseeno. Ker poznam zelo dobro tudi angleska letalisca, sem zelel le hitrejso konkretno informacijo. Ni problema, bom preveril clanek. Lep pozdrav

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?