sreda, 4. april 2007

Matej Accetto, 4/04/2007 02:44:00 pop. (trajna stran objave)

Hibernacija Konteksta

Dragi bralci Konteksta, po nekajtedenskem razmisleku in oblikovanju odločitev je skrajni čas za naslednje obvestilo:

1. Danes ni 1. april.

2. Po skoraj letu dni aktivnega ubadanja s Kontekstom moram čez njegove brazde povleči sklep, da ideja skupinskega pravloga žal ni zaživela. Kontekst je lahko res dober in koristen le, če je poln svežih in učinkovitih objav; sam pa tega bremena na dolgi rok ne morem nositi, ne da bi preveč trpele druge službene in obslužbene dejavnosti. Povedano drugače: ena je bodisi enkrat ena bodisi sedemkrat 0,142857.* Enega izmed sedmih vogalov Konteksta bi sam z veseljem podpiral še naprej, morda tudi dva, šestih ali sedmih pa ne.

(*Za tiste, ki si želite miselne telovadbe, v duhu nekdanjih objav matematično vprašanje, kaj je posebnost (večkratnikov) števila 0,142857.)

3. Kontekst tako po nekaj tednih pomenljive tišine zdaj tudi uradno nastopa čas hibernacije. To ne pomeni, da bo povsem zaprl svoja spletna vrata. Objavljeni zapisi vam bodo ostali na voljo, tudi vaši komentarji bodo še naprej dobrodošli. Prav tako seveda ni izključeno, da Konteksta ne bi želeli za kakšno izmed svojih misli kdaj uporabiti tudi moji soavtorji. Hibernacija pomeni predvsem to, da se zaradi drugih obveznosti in projektov sam pravlogu do nadaljnjega ne bom mogel posvečati.

4. Ideja skupinskega pravloga mi je še vedno všeč. Morda bo čez nekaj časa postala tudi praktično izvedljiva. Če se bo to zgodilo, boste o tem vsekakor obveščeni - oziroma se bomo, kdorkoli že bomo, vsaj trudili za to.

Hvala in na snidenje kako drugače!

Komentarji:

Moram priznati, da sem šele sedaj našla tale blog in mi je izredno simpatičen; hkrati pa sem navdušena nad miselno telovadbo, predvsem kar se matematičnih sfer tiče in mi je tale uganka zalo pri srcu: kaj je posebnost večkratnikov števila 0,142857?

Če sem pravilno rešila je posebnost ta, da se v vseh večkratnih pojavljajo številke v enakem zaporedju, le da krožijo (če sem se pravilno izrazila)?

Upam, da bo blog zaživel, saj je ideja res super.

 


Jaz blog spremljam ze skoraj od samega zacetka. Objave so mi bile zanimive in so mi tudi kdaj koristile v smislu, da sem kaj dopisal v zapiske iz predavanj (npr. NADA, interpretacija kdaj veznik "ali" lahko pomeni "in" itd. ).

Skratka ideja dobra, stvar koristna, skoda da gre.
Razumem pa, da ne more en clovek v tem primeru Matej Accetto vsega speljati sam.

Morda ideja: Blog se odpre studentom. In ti objavljajo svoja pravna naziranja. Komentirajo se lahko med sabo. Seveda pa lahko doda objavo ali komentar tudi zazdajsni avtor (ti navedeni na desni). Vsak, ki hoce objavljat, se mora registrirat. Tako da zadeva ne bi postala neresna.

Luka

 


Blog sem sicer opazila šele pred kratkim (čisto po naključju) in moram reči, da bi bila res velika škoda če bi vse skupaj zamrlo... Morda bi lahko več storili na obveščanju študentov, saj sama na fakulteti ali njeni strani nisem še nikoli opazila, da ta stran sploh obstaja.

Glede števila 0,142857. Njegova posebnost je v tem , da se pri večratnikih, ki so manjši od ena, prvi dve številki za vejico preprosto premakneta na konec števila (0,142857; 0,285714;0,571428); poleg tega ostaja seštevek cifer ves čas enak (in sicer 27). Sistem vrtenja ostaja enak tudi pri večkratnikih, ki so večji od ena, s tem da seštejemo del števila pred vejico in del števila za vejico.
Npr.: Večkratnik je tudi 18,285696; če prištejemo število pred vejico (18) številu za vejico (285696) dobimo 285714, ki ustreza tudi sistemu menjave cifer.

Lep pozdrav in upam, da zimsko spanje ne bo trajalo čisto predolgo...

 


Hvala vsem za prijazne komentarje in predloge.

1. Glede posebnosti števila oziroma njegovih večkratnikov imata seveda obe komentatorki povsem prav. Bravo. Če si želite še težavnejšega izziva, pa lahko razmislita o še kakšnem številu s podobnimi lastnostmi.

2. Glede usode pravloga ne vem, kdaj se bo zgodil naslednji veliki zagon. Če bo prišel z moje strani, bo verjetno nanj treba počakati vsaj kako leto. Sem pa od te objave dobil nekaj odzivov nesojenih soavtorjev, ki so prav tako obžalovali njegovo zamrtje in razmišljali o svojem delčku odgovornosti zanj. Tako da na idejni ravni skupinski pravlog živi še naprej, le prelitje v stvarnost zaenkrat še ni (bilo) mogoče.

3. Da bi pravlog odprli (registriranim) študentom in širši javnosti, bi sicer bila ena izmed možnosti, a to bi po mojem občutku vsaj deloma zanikalo posebnost bloga v primerjavi s spletnimi forumi. Spletni forumi, kjer študenti bolj ali manj domiselno komentirajo pravne dogodke, že obstajajo - meni je denimo všeč tisti na pravo.psilon.org. Ideja bloga pa je v tem, da svoje zapise objavlja manjša skupina avtorjev, pri katerih bralci bolj ali manj že vedo, kaj lahko od njih pričakujejo; v primeru Konteksta "odzive" "mladih" "pravnih" "teoretikov" (narekovaji deloma za hec, deloma zares).

4. Za konec lahko tako le še enkrat obljubim: ko/če se bo kaj zgodilo, boste o tem vsekakor obveščeni.

 


Zdravo!

Tudi sam poznam forum pravo.psilon.org, vendar tam vse poteka anonimno, ravno zaradi tega vsak lahko govori skoraj vse kar hoce. Ce bi se pa anonimnost odpravila, pa bi stvar pridobila tudi na kvaliteti.
S tem nikakor ne mislim, da bi to postal učni prpomoček, ali e-govorilne ure, ampak nekaj poleg studija. Ce cveti siolov blogs tako uspesno, po mojem mnenju bi tudi pravni.

Pa saj ni nujno da se pravolog preoblikuje v bolj "komercialno" enacico. Mogoce pravolog samo zacne ponujati to kot novo storitev.

Lp Luka

 


preberite celoten blog, kar dober

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?