četrtek, 1. februar 2007

Matej Accetto, 2/01/2007 05:16:00 pop. (trajna stran objave)

Ko se da prodati (ali kupiti) skoraj vse

Bralka me je v pismu pobarala, če bi na Kontekstu "naglas" razmislil o tej vesti in njenih pravnih vidikih. Bistvo zgodbe iz nekaj tednov nazaj je nemara zajeto v naslednjih dveh odstavkih:
Nicael Holt je v šali "na prodaj" ponudil "novo življenje", a ker je prejel tako visoke ponudbe - dražba poteka vse do torka - se je 24-letnik že sprijaznil s tem, da
bo kmalu prevzel novo identiteto.

Zmagoviti ponudnik bo podedoval Holtovo ime, prijatelje, telefonsko številko in vse njegovo premoženje, vključno z oblekami, približno 300 zgoščenkami in s "prikupno lučko, ki ti jo je kupilo tvoje nekdanje dekle".
Kupec naj bi dobil tudi tečaje avstralskega naglasa in deskanja po valovih ter nasledil trenje z nekdanjim dekletom zaradi bolečega razpada zveze, verjetno neobranljivo kombinacijo, zaradi katere naj bi najvišja ponudba že presegla 30.000 avstralskih dolarjev. Seveda pa bi imela takšna prodaja tudi svoje meje:
Novi Nicael (izgovorjeno Nikejl) bo imel dostop do dela v marcu z razvažanjem sadja, pisal bo satiričen horoskop v reviji Univerze v Wollongongu in praznoval Božič z novimi starši.

Zmagovalec pa ne bo dobil Holtovih diplom in kvalifikacij, vozniškega dovoljenja, potnega lista, katerekoli bodoče dediščine in pravne identitete.
Kakorkoli že, za vse detajle si preberite izvirni članek. Na vse skupaj omenjena bralka pravi tako:
Zanima me, ali bi bilo s pravnega vidika kaj takega pri nas možno... In kaj bi se zgodilo ob morebitnih sodnih zapletih, predvsem glede na 37. člen OZ, ki pravi, da je "predmet obveznosti nedopusten, če je v nasprotju z ustavo, s prisilnimi predpisi ali z moralnimi načeli", in seveda glede na vse varovalke, ki jih vgrajuje Ustava RS (v tem primeru predvsem glede ostalih, "stranskih" udeležencev).
Moj brezplačni komentar na prvo žogo je takšen:

Tu gre očitno za šalo, pri kateri o pravnih posledicah niti niso razmišljali, so jih pa skušali omejiti. Če prav razumem, gre za rabo imena in "identitete" prodajalca v družabne, ne pa poslovne oziroma pravne namene. Če je stvar dobro zamišljena in omejena na družabno rabo imena, se pravo z njo tako nemara ne bo preveč obremenjevalo. To, da Holt v svojem vabilu k stavljanju ponudb "ponuja" tudi prijatelje in starše ter konkretna dela, pa nemara pokrije 130. člen OZ.

Pri čemer se seveda lahko mimogrede vprašamo, kakšna obveznost izhaja iz razmerja "prijatelj", ki naj bi se za določene osebe s starega Nicaela preneslo na novega - je nujno, da bi bil tu prijatelj k čemu zavezan? Morali bi se vprašati, kaj definira pojem "prijatelj" in v čem se ta denimo razlikuje od pojma "pravi prijatelj". Morda je "prijatelj" konkretne osebe lahko tudi nekdo, ki te osebe nikoli ne želi videti in zanjo ne stori nič; obenem pa bi po tehtnem premisleku prišli do sklepa, da ne gre za "pravega prijatelja". Po drugi razlagi pa nemara prijatelj sploh ni prijatelj, če ni "pravi" prijatelj. Kakorkoli že, tovrstni posel od prijateljev vsaj na videz zahteva manj, kot je svoj čas od prijateljev pričakoval popularni resničnostni šov (glej tu in tu).

Po tej vesti britanskega časnika Independent na koncu Holt ni iztržil ponujenih 30.000, temveč "zgolj" 7.500 dolarjev. Da na eBayu skušajo prodati marsikaj zanimivega in bizarnega, pa tudi ni nič novega. Kratko iskanje je takoj navrglo dve kratki poročili o tovrstnih poskokih človeške domišljije (glej tu in tu).

S čimer pa tudi pridemo do pojasnila besede "brezplačen" izpred štirih odstavkov. O navedeni zgodbi lahko seveda razpredam tudi na dolgo, pri čemer bi to morda lahko izkoristil kot poslovno priložnost. Nemara bi moral na eBayu začeti z dražbo pod naslovom "Dolgovezenje nakratekprodaj", v kateri bi najvišjemu ponudniku p(r)odal svoje videnje zanimivih vprašanj, ki se pojavljajo v zgodbi in ostajajo še nepojasnjena:

Kaj se zgodi z imenom in identiteto osebe, ki za družabne namene prevzame Holtovo? Je moč izvirno identiteto uspešno in brez kršitve izvirnih prijateljskih ter sorodstvenih vezi položiti v hibernacijo? Ali pa lahko ena oseba v enem hipu biva z dvema identitetama? Od kje mestecu Wollongong ime Wollongong in zakaj Univerza v Wollongongu za razliko od neke ljubljanske osnovne šole dopušča objavljanje satiričnega horoskopa? Ali je praznovanje Božiča v Avstraliji res "pravo" praznovanje Božiča, ali pa bo "pravo" praznovanje Božiča v novih časih vse bolj kot praznovanje Božiča v Avstraliji? In, seveda, ali Holtovi starši praznujejo tudi Dedka Mraza?

Vse to - in več - bi dobil najvišji ponudnik, moja prihodnost pa bi bila finančno brezskrbna.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?