četrtek, 21. december 2006

Matej Accetto, 12/21/2006 08:50:00 pop. (trajna stran objave)

Spremembe ureditve PDI

Če ste po naslovu te objave sklepali, da bom pisal o potekajoči študentski pobudi za spremembo ureditve PDI (pravniškega državnega izpita), potem se žal motite. Vsaj kolikor je meni znano, takšne pobude še ni. A ravno zato je ta objava spodbuda, da do nje lahko pride!

Vsi vemo, da je pravniški državni izpit velik trn v peti svežih diplomirancev in vsaj ob trenutkih razmisleka o prihodnosti vsakega študenta. Obenem tudi vemo, da obstoječa ureditev ne more obstati v enaki obliki za vedno. Zato tudi ideja o možni študentski pobudi in konkretnem predlogu sprememb (ki, mimogrede, ni zrasla na mojem zelniku). Kot sem izvedel, pa naj bi se že januarja ali najkasneje februarja sprejemala novela zakona oziroma sprememba obstoječe ureditve.

Imate študenti in sveži diplomanti kakšne ideje oziroma stališča o tem, kako bi se obstoječa ureditev lahko spremenila? Na ministrstvu za pravosodje bi načeloma verjetno prisluhnili obrazloženemu mnenju oziroma prepričljivim predlogom študentov, še zlasti, če bi jih predstavilo kakšno reprezentativno telo, denimo Študentski svet PF.

Torej: če bi želeli, znali in zmogli, bi bilo tudi zdaj - pa čeprav se žal malo mudi - dobrodošlo, če bi študenti o tem pripravili razpravo in razmislili, ali lahko ministrstvu ponudite kak konstruktiven predlog sprememb! To bi se sicer moralo zgoditi hitro - predlog bi moral na ministrstvo romati tam nekje najkasneje 10. januarja oziroma še pred zimskimi počitnicami.

A vendarle: če bi Študentski svet in zainteresirani študenti v prvem tednu novega leta pripravili razpravo, na katero bi morda povabili še kakšne izkušenejše sogovornike, nato pa v drugem tednu do konca izoblikovali svoj predlog oziroma oris možne prenove ureditve, bi jo 10. januarja lahko odposlali na ministrstvo. Zlasti pri slednjem - o ureditvi PDI žal nisem nikoli preveč razmišljal - sem vam pripravljen priskočiti na pomoč tudi sam.

Oznake:


Komentarji:

Spremenil bi Zakon o PDI in sicer tako, da bi omogočil opravljanje:
* razen uni. dipl. pravnika, bi dodal tudi magistre pravne stroke (po bolonjski), ter znanstvene magistre prava in dr. pravnih znanosti;
* odpravil bi obvezno sodniško pripravništvo na sodiščih in bi za usposabljanje priznal vsakemu ki je dve leti delal:
1. na okrajnem sodišču,
2. na okrožnem sodišču,
3. na ustavnem sodišču,
4. na upravnem sodišču,
5. na delovnem in soc. sodišču,
6. na višjih sodiščih,
7. na vrhovnem sodišču,
8. pri državnem tožilstvu,
9. pri državnem pravobranilcu,
10. pri zakonodajnem organu,
11. v državni upravi,
12. pri notarju,
13. pri odvetniku,
14. pri pravni fakulteti ali visoki pravni šoli,
15. v pravni službi pravne osebe.
* torej bi pristop bil omogočen vsakemu, ki ima dve leti delovne prakse v pravni stroki;
* tistemu ki po tretjem dovoljenem pristopu ne opravi uspešno izpita, bi dovolil ponovni pristop po petih ali desetih letih od zadnjega pristopa.

Lp,
mag.Dragan V.

 


Hvala za komentar in predlog. Kot sem zapisal že med komentarji h kasnejši objavi o isti temi, je Študentski svet v kratkem razpoložljivem času pripravil krajši dopis s predlogi izboljšav in ga naslovil na ministra za pravosodje.

Ko bo novela ureditve pripravljena, pa o temi zopet tudi na Kontekstu.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?