četrtek, 21. december 2006

Matej Accetto, 12/21/2006 07:55:00 pop. (trajna stran objave)

Praznična Pravičnost

Leto se počasi izteka in tudi avtorji Konteksta si moramo privoščiti nekaj oddiha. Da pa ne bi ostali povsem brez Kontekstove družbe, vam bom za konec ponudil še par objav s spodbudo ali vprašanji za praznične dni. Malo bolj neposredno pravni del jutri, še zadnji letošnji ščepec logike pa že danes.

Ker so o mojih prejšnjih logičnih ugankah krožile maloštevilne, a dobro organizirane govorice, da so pretežke, vam tokrat ponujam serijo nekaj lažjih in nelogičnih ugank, ki jih posvečam tejle dami. Natančneje, po vrsti so posvečene njenim tehtnici, meču, očem in srcu. Pa poglejmo, kako bi se ti - draga bralka ali bralec - obnesel v vlogi Iustitie.

(Opomba: Seveda vsakemu bralcu svetujem, da se z ugankami sooči sam, preden si ogleda morebitne rešitve ali pripombe med komentarji; obenem pa ste bralci zelo dobrodošli, da tam pustite svoje mnenje oziroma odgovore.)


I. Tehtnica

Predstavljajte si, da ste zakladnik drobne državice, ki v osrednjem evropskem bančnem trezorju hrani devet zlatih palic denarnih rezerv. Lepega dne državni parlament izglasuje zakon, po katerem se bo iz teh rezerv spričo premile zime vsem državljanom kupilo sladoled in lakomni državljani vas s prazno malho nemudoma pošljejo po zlate palice. Ko pridete do trezorja, pa ugotovite, da je skupna teža vseh palic nekoliko prelahka, saj vam napolnjena malha ne šibi dovolj ramen. Predstavnik banke vam skrušeno prizna, da je ena izmed palic verjetno res zamenjana z nekoliko lažjo lažno palico.

Ker vas sladoledosnedni državljani že nestrpno pričakujejo, bi radi čim hitreje ugotovili, katera izmed palic je lažja, da bi jo lahko zamenjali. Če imate na voljo zgolj nihajno tehtnico s posodo na vsaki strani, kamor lahko polagate palice, kolikšno je najmanjše število tehtanj, ki ga potrebujete, da najdete prelahko palico?


II. Meč

V neki drugi mali državici na poti domov pa imajo hecen zakon. Vsakogar, ki se čez nek stari most sprehodi z več kot petimi zlatimi palicami, grobo kaznujejo. Pri tem pa dajo obsojencu samemu na izbiro, katera kazen ga bo doletela. Dati mora namreč izjavo in če je ta izjava resnična, ga zaprejo za deset dni, če je neresnična, pa mu vzamejo pet zlatih palic.

Na žalost ste v naglici tudi sami zagrešili zoprno nevšečnost in pretita vam dve kazni, od katerih ne ena ne druga ne bo razveselila vaših sodržavljanov. Ali obstaja kak način, da se rešite nesrečne usode?


III. Oči

[Ta del ima dve vprašanji, v skladu z razhajajočimi mnenji o tem, ali je Pravičnost v resnici slepa (kot pravi najsodobnejša misel) ali pa zgolj nosi prevezo čez oči (kar je, mimogrede, tudi dokaj nedavna pridobitev). Pa še to: prvo izmed teh vprašanj mi je ob nekem obisku v pisarni zastavila ena od bralk Konteksta, pri čemer sem ga v nekoliko drugačni različici že poznal.]

1)

V vidno povsem zaprti sobi je luč, ki jo prižge natančno eno od treh stikal zunaj sobe. Kako lahko ugotovite, katero izmed stikal je pravo za prižiganje luči, če lahko v sobo stopite zgolj enkrat, na stikala pa lahko pritiskate zgolj takrat, ko je soba zaprta in vanjo ne vidite?

2)

Predstavljajte si, da se lepega dne pred vami pojavi inteligentno vesoljno bitje s škatlama A in B ter vam reče: "Dragi Zemljan, tu imam škatli A in B. Kmalu bom odšel in se ne bom nikoli več vrnil, ti pa boš lahko 1. januarja škatli odprl in pogledal, kaj je v njih. Toda pozor! Jaz namreč vidim v prihodnost in bom že sedaj vedel, katero izmed škatel boš odprl. Če boš odprl zgolj škatlo A, bom v njej pustil 1.000.000 evrov. Če boš odprl zgolj škatlo B, bom vanjo položil 10.000 evrov. Če boš odprl obe škatli, pa ne bom v njih pustil nič."

Bitje se res še nekaj malega zamudi pri škatlah in odide, vi pa nejeverno gledate v škatli. Kaj boste storili 1. januarja?


IV. Srce

Na Silvestrovo strahotno dežuje, vi pa se s svojim malim avtom previdno peljete po cesti skozi drobno vasico. Ko se peljete mimo njene edine avtobusne postaje, na njej zagledate tri postave. Čeprav imate v avtomobilu prostora le še za eno dodatno osebo, se odločite ustaviti - pač, zakaj ne bi pomagali vsaj enemu.

Toda joj, odločitev je težka. Izkaže se namreč - kot se pri tovrstnih ugankah kaj prerado - da gre za tri zelo pomoči vredne osebe: za kirurga, ki ga mrzlično pričakujejo v bolnišnici, kjer nanj čaka nujna operacija pri kompliciranem porodu, zaradi katerega sta v resni nevarnosti mati in otrok; za staro bolno ženico, ki jo dež zdeluje in ki se komaj še drži pri življenju, medtem ko čaka na avtobus proti bolnišnici; in mlado, čudovito osebo, za katero takoj začutite, da je vaša usojena ljubezen, a katere znanstvo visi na bilki naključnega srečanja.

Veste, da bo vsaka izbira za nekaj usodna: če boste k sebi v avto sprejeli ženico, boste njo rešili, a zato kirurg ne bo mogel pravočasno priti na operacijo, sami pa boste za vedno izgubili stik s svojo usojeno ljubeznijo; če boste na operacijo peljali kirurga, boste poleg svoje ljubezni na smrt obsodili tudi staro ženico; če boste hoteli spoznati ljubezen svojega življenja, pa boste morali za to žrtvovati tri druga življenja.

Izbira ni lahka, a kaj vam je storiti? Razmislite, kako bi se odločili in zakaj.

Oznake:


Komentarji:

Komentirala bom le četrto, ker je narejena za take sanjače, kot sem jaz;)... Izstopila bom iz avta in odstopila svoje mesto kirurgu, ki bo odpeljal v bolnišnico staro ženico, ter ostala s svojo usojeno ljubeznijo! Grela naju bo žarnica ljubezni;) Ta je bila pa res lahka:)

 


Mah daj no. To foro s tem kirurgom in starko že vsi poznamo in ti, ki si to komentirala nisi zarad tega nič novega pogruntala, zato si ne pripisuje zaslug za rešitev. Stara fora, ki smo jo že pred časom dobili po mailu.

 


anon #2, "mah daj no", jaz te fore še nisem dobil po mailu. Kam naj se prijavim, da bom ažurno dobival pošiljke popularnih ("vsem poznanih") ugank in si ne bom delal sramote, če bom slučajno na Kontekstu odgovarjal nanje?

Dalje, "mah daj no", če te motijo "stare fore", je za "pritožbe" gotovo pravilnejši naslov dr. Accetto, ki jih objavlja, ne pa ljudje, ki nanje odgovarjajo. Me prav zanima, ali bi pred njim (saj veš, pisarna v 4. nadstropju) tudi tako nonšalanten ton ubral...

Pluralis majestatis, mogočni množilnik, ti pa tudi prav nič ne pristaja. Svojo dvoplus razvito inteligenco (ali pač le doslednost pri branju verižnih mailov) bi lahko obelodanil tudi drugače...

 


Bonus:
1. Sem ženska.
2. Pusti mail, pa ti bom pošiljala vse fore, ki jih dobim, da ne boš več v "zaostanku".
3. Nisem se pritoževala nad starimi forami (torej nad uganko, ki jo je objavil Matej), ampak nad tem, da si nekateri pripisujejo zasluge za rešitve teh starih for in to na zelo NONŠALANTEN način.
4. Moj prispevek je "letel "na anonymous 1 in ne na Mateja.
5.Če ti nisi ažuren pri dobivanju mailov, je to tvoj problem in ne moj.
6. Še za konec: nikoli nisem imela problemov z izražanjem lastnega mnenja. Tudi nazivi dr., ais., doc., mr., in podobni me ne odvrnejo od tega. In bodi prepričan, da bi z veseljem podala svoje mnenje tudi v 4. nadstropju našega faksa, v kabinetu dr. Accetta.

Če pisec rešitve, uganke pred objavo na KONTEKSTU ni poznal in je do rešitve prišel sam, se mu za NONŠALANTEN komentar globoko opravičujem:).

 


LP, malce sem se pozabavala s prvo uganko o tehtnici.
Po mojem mnenju potrebuješ dve tehtanji. Na vsako stran tehtnice najprej položiš po tri palice. Če se tehtnica uravnovesi, avtomatsko veš, da je lažja palica med še ne stehtanimi. V drugem tehtanju na vsako stran tehtnice položiš po eno palico, in na podoben način kot pri prvem tehtanju ugotoviš, katera palica je lažja - če se ti tehtnica uravnovesi, je lažja torej tista, ki je še nismo stehtali, če pa ne, je pač lažja palica na tehtnici:)
Pa srečno 2007!
Violeta

 


zivijo!
anonymous1 tukaj. se mi zdi, da bi morala odgovoriti, glede na to, kaj vse se pise zaradi enega nedolžnega posta. moji smiley-i so bili bolj produkt super vzdušja, verjetno 1. v zivljenju na tak dan, in ne kakšne lastitve zaslug, sploh pa uganke prej nisem poznala - sem pa 1. in 3., pa nisem odgovarjala. tudi ce bi, ne vem zakaj bi se splacalo zaradi ene take osebe sploh sekirati - očitno bi bila zrela za psihološko analizo. me je pa blazno presenetil odziv - ? uganka je bila zastavljena zato, da se nanjo odgovori... ali pač? draga anonymous2, ne vem, kako ti je koristil tvoj post, ampak ponavadi je bolje biti prometej in premisliti vnaprej nasa dejanja, kot pa biti epimetej in se opravičevati za stvari, ki jih prej nismo premislili. pa na tak nacin definitivno ne bos nic spremenila...
lp

 


Vidim, da nisi dojela zadnjega odstavka prispevka. Nasmeh na koncu stavka, bi ti moral marsikaj povedati. Drugače pa nimam nobene želje po spremembah....:)

Anonymous#2:)

 


Ad ženska/anon#2:
1. Ja saj, ampak v prvi objavi tega ni bilo razbrati - odtod tudi moj posmeh uporabi množine; če ste odgovarjali/odgovarjale skupinsko in si bila ti le zapisnikar'ca, pa se seveda opravičujem.
2. Mamljiva ponudba.
3. No, če so uganke stare, potem je zelo verjetno, da so že rešene. Če je narobe dajati nanje odgovor (in se obenem še poveseliti), potem je narobe tudi zastavljati jih. Torej bodisi grešita tako objavitelj kot odgovarjajoči bodisi noben - ampak potem uganki ne moreš reči "stara fora". Ti si pač izbrala tretjo možnost - torej, da je vredu objavljati (to, čemur ti praviš) stare fore, ni pa primerno nanje odgovarjati - ali vsaj odgovarjati z veseljem in občutkom odkritja nečesa novega. Meni to ni logično. Kritiziraš odgovarjajočo, a neizbežno tudi objavljajočega.
4. Žogica vrnjena v točki 3.
5. Ojej, a zdaj pa spet napadalno - mar nisi še v svoji 2. točki ponujala pomoči pri tem "mojem problemu" - in s ga tem vsaj malenkostno naredila tudi za svojega?
6. ... no ja, saj ni nič narobe s pokončnostjo (razen v resničnem svetu, ko si je vedno ne morem privoščiti). Si pa zadnji stavek spretno napisala v pogojniku (in ne navedla pogojev), sicer bi te zdaj, ko sem argumentiral tvojo "neizbežno dvojno/obojno" kritiko (sicer še v pričakovanju protiargumentov), prijel za besedo.

Mimogrede, kaj pomeni ais.? Je le meni neznana, sicer pa vesoljnemu občestvu že v gene vtisnjena "fora" (v tem primeru se že vnaprej pravičujem) ali zgolj lapsus "tipkovnicae"?

Sicer pa škoda, da ima ravno ta tema toliko (morda celo rekordno število) odgovorov, ki po vrhu nimajo neposredne zveze z zastavljenimi vprašanji, in ki najbrž ne vplivajo spodbudno na potencialne odgovarjajoče.

 


Bonus- vidim, da si potreben ene močne kave. Povej kje in kdaj.

ais. pa je lapsus za asis., kar pomeni asistent.

 


1."Sicer pa škoda, da ima ravno ta tema toliko (morda celo rekordno število) odgovorov, ki po vrhu nimajo neposredne zveze z zastavljenimi vprašanji, in ki najbrž ne vplivajo spodbudno na potencialne odgovarjajoče."
:) se strinjam.

2.sem dojela tudi zadnji odstavek - je pa povedal bistvo ze bonus v tocki 1., naprej je pa itak vseeno... Se grem raje ukvarjat s cim drugim;)

Lp, Anonymous#1:)

 


Ena od mojih zelo pozitivnih izkušenj s Kontekstom je dejstvo, da ni bilo do sedaj še niti enega komentarja, ki bi bil po svoji vsebini žaljiv do avtorjev ali bralcev tega pravloga ali kako drugače neprimeren za objavo na Kontekstu. (Če izvzamem nekaj primerkov nesrečnih avtogeneriranih reklamnih sporočil iz družine spamus ordinarius.)

Čeprav je bilo v zgornjih komentarjih nekaj nesrečnih besed in vroče krvi, tudi ti po mojem občutku niso prišli niti blizu mere, ko bi postali neprimerni.

V vsakem primeru odgovornost za (ne)izvirnost tovrstnih ugank nosim sam, čeprav jih pišem prav v upanju na to, da bodo marsikomu še nove. V pisarni 422 pa bom vesel vsakega obiska bralcev Konteksta, ki bi mi radi sporočili kakšno svoje mnenje o objavah ali kakšni drugi relevantni temi - ob hvalevrednem podvigu plezanja v 4. nadstropje bo to že drugi razlog, da si boste zaslužili mojo pozornost.

Kar se tiče ugank samih, pa so moja pojasnila in odgovori nanje na voljo v posebni objavi.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?