ponedeljek, 20. november 2006

Matej Accetto, 11/20/2006 11:39:00 dop. (trajna stran objave)

Cohen o Boratu in izmišljenih državah

Ne Leonard Cohen, temveč Sasha Baron Cohen, diplomant Univerze Cambridge in svetu zelo (ne)priljubljeni komik, je dal za britanski časnik Independent enega redkih intervjujev "izven lika", v katerem brani svojo odločitev za stvaritev filma in lika po imenu Borat. (Via Volokh.)

Karkoli si že kdo misli o duhovitosti takšnega podviga in smiselnosti uporabe takega lika za "politično" sporočilo o strpnosti in drugačnosti, odnos do Kazahstana v vsakem primeru ni bil korekten; v luči "političnega orodja" še toliko manj. Če naj bi šlo za izmišljeno državo, kot trdi v intervjuju, potem ne vidim nobenega razloga za to, da si ne bi mogel zanjo izmisliti tudi ustrezno izmišljenega imena. Po mojem ni dvoma - ime Kazahstan si je izbral prav zato, ker je v glavah ljudi sprožil vsaj majhen odziv spomina in iluzijo resničnosti, s tem pa tudi asociacijo njegove zgodbe s predstavo o resnični državi.

Zato so denimo za zgodbo grozljivke Hostel izbrali resnično Slovaško in zato je Slovaško to tudi zelo razburilo. In zato so pri snovanju filma Terminal najprej razmišljali o tem, da bi bil glavni junak iz Slovenije, pa si potem ravno zaradi morebitnih napačnih konotacij premislili (čeprav bi tam bila reklama morda v celoti gledano bolj pozitivna kot negativna). Kot poroča opis o tem iz strani drobnarij o filmu Terminal, naj bi k temu baje pripomoglo tudi članstvo v Evropski uniji:
Glavni lik tega filma naj bi po izvirnem scenariju prispel iz Slovenije, a so to spremenili po nasvetu nekdanjega konzula Republike Slovenije v Združenih državah Marka Rijavca. Ker Slovenijo nekateri štejejo za Švico vzhodne Evrope, ne bi izpadlo verodostojno, če bi državljanska vojna izbruhnila v eni novih članic Evropske unije.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?