petek, 10. november 2006

Matej Accetto, 11/10/2006 01:30:00 pop. (trajna stran objave)

Podiplomski študij v tujini - prvič

Kot obljubljeno, je zdaj že čas za najavo objav o podiplomskem študiju v tujini. Posvečal se bom zgolj vprašanju študija v tujini, ker so po mojih izkušnjah sodeč ravno tisti študenti, ki razmišljajo o ali pa so se že odločili za podiplomski študij v tujini, najbolj žejni vsakršnih nasvetov in napotkov, kako naj se te izbire lotijo. V preteklih letih sem že večkrat govoril s tovrstnimi študenti, ki so včasih o vsem skupaj vedeli veliko, drugič spet bolj malo ali skoraj nič. V nizu objav bom skušal povedati nekaj splošnih stvari o vseh bistvenih stopnjah projekta "podiplomski študij v tujini".

Takole grobo gledano so bistvene stopnje naslednje:

1. Razmislek o tem, kakšne vrste študij in v katerem kulturnem oziroma jezikovnem področju bi si radi izbrali.

2. Seznanjanje z večjim številom univerz, ki bi lahko prišle v poštev kot naslovnice prijave na študij, z njihovimi študijskimi programi in postopkom študija ter s pogoji in postopki same prijave na študij.

3. Izbira določenega števila fakultet in priprava prijavne dokumentacije zanje, vključno z morebitnimi dodatnimi nalogami dokazovanja jezikovnega znanja.

4. Prvo iskanje morebitnih štipendij, študijskih pomoči ali drugih virov financiranja študija.

5. Soočenje z odločitvami sprejemnih komisij in izbor najustreznejše univerze izmed ponujenih.

6. Drugo iskanje finančnih sredstev za študij.

7. Načrtovanje študijskega leta in predmetnika, urejanje nastanitve, pokanje prtljage in uspešno opravljanje varnostnega pregleda na letališču.

V naslednjih dneh/tednih bom posamič objavil nekaj besed o vsaki izmed teh stopenj. Ker jih bom pisal z vidika pravnega študija, bodo nekatere izmed njih koristne predvsem za študente prava, bom pa vesel, če bodo prišle prav tudi študentom ali diplomirancem drugih področij.

Seveda bom pri pisanju izhajal iz lastnih izkušenj. Neposredno sem kot dodiplomski in doktorski študent ter kot sodelavec povezan z ljubljansko Pravno fakulteto, kot magistrski študent s Pravno fakulteto Univerze Harvard ter kot gostujoči član učiteljskega zbora z Univerzo Cambridge, poleg tega pa sem "pri delu zasačil" tudi nekaj londonskih pravnih fakultet. Nekoliko težje bom tako govoril o fakultetah celinske Evrope, ki jih poznam zgolj posredno ali turistično, lažje pa o tistih čez veliko ali malo lužo.

Seveda bom pri posameznih objavah vesel tudi vprašanj, zlasti če se bodo nanašala na konkretno temo objave. Že tu pa so dobrodošli vaši splošni komentarji oziroma posebne želje, če bi radi kaj slišali še o kaki drugi splošni temi, ki je ne zaslutite na seznamu.

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?