ponedeljek, 9. oktober 2006

Matej Accetto, 10/09/2006 08:30:00 dop. (trajna stran objave)

Plagiatorstvo

Kaj narediti, če se vam po cesti približuje plagiatorstvo? Pogledati stran ali se z njim strogo soočiti?

Odgovor bi moral biti v svetu znanstvenih oziroma strokovnih prispevkov jasen. Vsakdo, ki je kriv nenamernega plagiatorstva, si zasluži dober poduk; tisti, ki ga zakrivi namerno, pa ostre graje in v primeru hujše ali ponavljajoče se nespameti tudi naziv preklicanega plagiatorja, da sam od sebe ne bo več mogel tujih podob kot svoje na ogled postavljati. Povedano velja za vse ravni avtorjeve starostne in poklicne poti.

Za okus, kako se z zverjo na študentski ravni soočajo v Angliji, si lahko ogledate priročen vodič za študente in profesorje na neki manjši univerzi, v njem pa lahko najdete tudi povezavo na spletno stran za elektronsko prepoznavanje plagiatov, kjer študentom prav tako priporočajo ogled posebnega vodiča.

Žal še ni take storitve za slovenščino, kot tudi ne take, ki bi lovila prevode med posameznimi jeziki. A tudi ročno se sem ter tja kdo ulovi - če gre za študenta, je sankcija potem dokaj določljiva, kaj pa storiti sicer? Vam povem, institut preklicanega plagiatorja bi prišel še kako prav.

Komentarji:

Vaša objava me je spomnila na članek, ki predstavlja idejo vredno premisleka. Zgodba nikoli ni samonikla, potreben je vsaj navdih, ki ga avtor velikokrat najde v drugi, všečni literaturi. Tega do sedaj seveda ni bilo mogoče preprečiti, toda če je ameriško vrhovno sodišče v primeru Diamond v. Chakrabarty razsodilo, da je možno patentirati "anything under the sun that is made by man?(http://digital-law-online.info/cases/206PQ193.htm), lahko pričakujemo, da v prihodnosti le moralna obsodba ne bo več zadostovala.
še članek: http://jolt.law.harvard.edu/articles/pdf/v19/19HarvJLTech231.pdf (upam, da link deluje)

Lep pozdrav, Miha

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?