četrtek, 1. marec 2007

Matej Accetto, 3/01/2007 11:56:00 dop. (trajna stran objave)

Kviz: kdo je avtor?

Z marcem je prišel čas za nov nagradni* kviz. Kdo je avtor članka, ki v uvodu med drugim vsebuje tudi naslednje besedilo:
Omalovažujoče, včasih naravnost uničujoče sodbe o ženi kot taki in o njenih psiho-fizičnih in moralnih lastnostih najdemo v literaturi vseh časov od Konfucija in Evripida vse do Schopenhauerja, Nietzscheja, Strindberga, Weiningerja, Moebiusa in drugih novejših mizoginov. Minili so sicer časi, ko se je postavljalo vprašanje, an mulier habet animam, in ko so se moralne vrline in kreposti istovetile izključno z moškostjo (αρετή od ανηρ, virtus od vir). Značilno pa je, da so imeli v 20. stoletju nenavaden zunanji uspeh, v znatni meri uspeh senzacije, izrazito antifeministični nauki o "moralni manjvrednosti", "amoralnosti" (Weininger) in celo o "fiziološki slaboumnosti" žene (Moebius) podobno temu, kakor so v 16. in 17. stoletju v Franciji uživale velik sloves posebne enciklopedije ženske hudobnosti, ničemernosti in zvitosti: Alphabets de l'imperfection et malice des femmes et des malheurs venus à leur occasion. ...

Pravo nasprotje antifeminizma je feminizem z njegovimi različnimi inačicami in odtenki. To je na eni strani neke vrste splošna romantična idealizacija žene in ženskosti:

"Du respect pour le sexe, ou je rompe avec vous.
Ses vertus sont de lui, ses défauts sont de nous."
(Barthélémy)

Za feministe te vrste je žena, če se poslužimo starega reka, columba feconda virtutibus, nihil in se mali. Moralna superiornost žene, "naturale bontà della donna", je zanje izven dvoma ...
Za odgovore imate čas en teden, nato pa bom objavil polne podatke o članku in morda tudi kak izsek iz zaključka.

(*Nagrada za pravilni odgovor, če me boste že prijeli za besedo, je strip Kalne vode, ki bi lahko imel tudi podnaslov "Vse, kar ste si želeli vedeti o delovanju Evropskega parlamenta, pa vam o tem še ni posnel filma Woody Allen".)

Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?