torek, 17. oktober 2006

Matej Accetto, 10/17/2006 11:20:00 dop. (trajna stran objave)

Let nad kukavičjim gnezdom

Evropska unija in ZDA so pred dobrim tednom dni sklenile nov dogovor o obdelavi in prenosu podatkov iz evidence imen potnikov za lete iz držav članic EU v ZDA.

Razlog za sklenitev novega sporazuma je sodba Sodišča ES iz maja 2006, s katero je Sodišče relevantna akta Sveta in Komisije, ki sta se nanašala na zgodnejši sporazum, zaradi napačne pravne podlage razglasilo za nična, vendar stari sporazum ohranilo v veljavi do 30. septembra.

Nov - a še vedno začasni - sporazum, po katerem bodo ameriške oblasti imele dostop do podatkov o potnikih do julija 2007, si lahko ogledate tu. Kot poroča evropski spletni novičnik o digitalnih človekovih pravicah EDRI-gram, je ena od zanimivejših novosti ta, da sistem "vlečenja" (pull) zamenjuje sistem "potiskanja" (push): ameriške oblasti namreč podatkov o potnikov ne bodo več same "povlekle" iz računalniških sistemov letalskih družb, temveč jim ga bodo te "potisnile".

Ob tem ne morem kaj, da se ne bi v duhu tedna pravnega humorja spomnil na nekega zanzibarskega ribiča z zelo slabim znanjem angleščine, ki je na ribiškem izletu v svojem dhowu turistom v napetem trenutku v roke potisnil konec vrvi in začel klicati: "Push, push!"

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?