petek, 22. december 2006

Matej Accetto, 12/22/2006 11:45:00 dop. (trajna stran objave)

Najboljša pravna besedila leta 2006

Ideja je še zelo nedodelana, a po mojem mnenju vredna razmisleka.

Glede na to, da se pri pravnem delu nenehno srečujemo s pravnimi besedili vseh vrst - od zakonov in sodb do pravnih knjig in člankov - morda ne bi bilo od muh, če bi se enkrat na leto spomnili vseh najboljših "literarnih" dosežkov slovenskega prava.

Predloge bi vam seveda bilo težko dati kar takole naenkrat iz glave - načeloma bi morali o tem razmišljati vse leto in ob vsakem dobrem preblisku poslati nominacijo na nek zbirni spletni naslov. A vendarle - mar ne bi bilo sijajno, kadar preberete kak dober članek, če bi lahko o tem obvestili še druge?

V skladu s poslanstvom Konteksta se tako rade volje "žrtvujemo" za zbirni kotiček vseh nominacij najboljših pravnih besedil preteklega leta. Ideja je, da lahko bralci predlagate katerokoli besedilo, za katero se vam zdi vredno, da bi si ga ogledali tudi drugi, ali pa vsaj, da je po nekem vsebinsko-slogovnem smislu presežek, vreden pohvale.

Edino pravilo, ki je spričo "okolja" nekako samoumevno (in morda obenem tudi deloma nepotrebno), je to, da med nominiranci ne more biti objav na Kontekstu in česarkoli, kar sem objavil sam.

Če želite, lahko izbor morda uredimo tudi po posameznih "kategorijah". Denimo, takole na prvo žogo so lahko kategorije izbrancev naslednje:

- Najboljša pravna knjiga leta 2006
- Najboljši pravni članek leta 2006
- Najduhovitejši pravni članek leta 2006
- Najboljša spletna pravna objava leta 2006
- Najduhovitejša spletna pravna objava leta 2006
- Najboljša sodba leta 2006
- Najboljša zakonska določba leta 2006
- ter seveda naziv absolutnega prvaka Najboljše pravno besedilo leta 2006
- in kot bonus še Posebno priznanje za enega najboljših pravnih besedil vseh časov

Če vam bo ideja všeč in boste ugotovili, da lahko nominirate več različnih besedil, potem bom v januarju ali februarju z veseljem pripravil finalni izbor med nominiranci, ki bo po načinu nominacij in glasovanja sledil podelitvi Oskarjev, po blišču pa jo mnogokratno nadkrilil.

Predvsem pa bi bil sam zelo vesel predlogov dobrih besedil, ki bi jih bilo vredno opaziti oziroma jih ne bi smeli spregledati; in verjamem, da drugi bralci tudi.

Komentarji:

Tale Matejev poziv se mi zdi zelo zanimiv. Skoda, da se nihce (se) ni odzval. No, bom jaz prva. Takole, na prvo zogo, sicer nimam idej kako zapolniti prav vse kategorije, zgolj dve:
1.) Za najboljso pravno knjigo predlagam drugo izdajo dela The Creation of States in International Law avtorja Jamesa Crawforda, ki je izslo 2006 pri OUP. Gre za celovito in zelo zanimivo delo, ki pokrije prakticno vsa pravna vprasanja (sicer zelo 'politicnega' podrocja) in to skozi obravnavo cele vrste relevantnih primerov.
2.) In se NAJDUHOVITEJSA SODBA, ki mi je v 2006 prisla pod prste. Vsekakor odlocitev ICTY Trial Chamber 21. avgusta o dodelitvi zagovornika Vojislavu Seslju (http://www.un.org/icty/seselj/trialc/decision-e/ses-dec060821e.pdf). Odlocitev natancno opisuje njegova dejanja oviranja dela sodisca in Sesljeve utemeljitve zanje, da o zmerjanju sodnikov ne govorim (Para 27 et seq.). Odlocitev, ob kateri se bralec nehote veckrat nasmeje.

 


Hvala lepa za komentar in predloga!

Crawforda poznam, a sem imel v rokah zgolj dokaj staro prvo izdajo in nisem niti vedel, da je pripravil novo. Glede na to, da to sami omenjate - se v knjigi loti tudi težavnejših političnih vprašanj (denimo Palestine)? Za razliko od ZDA - kjer je mednarodno pravo bolj hibrid med pravom in politiko - je Evropa (skupaj z avstralskimi priseljenci) vedno skušala pravne vidike mednarodnega prava čim bolj obvarovati pred politiko.

Iz odločitve sodišča (ki je dostopna na tem naslovu) pa si bralci res lahko dobro predstavljajo obtoženčevo problematično živopisnost - če je niso videli tudi v živo, saj je pred časom po spletu krožil tudi krajši video posnetek enega od njegovih opisanih nagovorov sodišča in njegovih sodelavcev...

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?