ponedeljek, 16. oktober 2006

Matej Accetto, 10/16/2006 08:53:00 dop. (trajna stran objave)

Berite tudi naš pravlog

Napol za šalo, napol zares, še zlasti, ker se nanaša tudi na petkovo logično uganko:

Kaj nam pravzaprav sporoča županski kandidat, ki pravi, naj na volitvah glasujemo tudi za njegovo listo? Z logičnega vidika se zdi, da nas spodbuja, naj poleg njegove glasujemo tudi za kakšno drugo, malo zanj, malo za nekoga drugega. "Glasujte tudi za mojo listo" je logično gledano nekako tako, kot če bi rekel "Glasujte za katero drugo in za mojo listo". Nam želi kandidat sporočiti, da ne želi popolne oblasti oziroma vseh glasov, temveč naj svoje glasove razpršimo, a pri tem ne pozabimo tudi nanj in njegovo listo?

Morda je želel s takšno dikcijo pokazati, da je stvaren človek, ki ve, da vsi ne bodo glasovali zanj - nekateri bodo, drugi pa bodo izbrali kakšno drugo listo. Toda koga potem nagovarja z izjavo - tistega, ki bo zanj morda glasoval, ali tistega, ki zanj gotovo ne bo? Zdi se, kot da skuša nagovoriti oba (oziroma vse), a potem nikoli ne nagovarja posameznika.

Morda pa je to zgolj odraz politične spretnosti oziroma sporočilne skromnosti. "Glasujte za mojo listo" se morda sliši prepotentno, arogantno, skorajda kot ukaz. Če dodamo malo besedico "tudi", pa ista misel ni več ukaz, ampak postane prijazna prošnja. Prosim, tudi mene.

Ekhm, torej, dragi bralci: hvala in še naprej berite tudi Kontekst.

Komentarji:

Ha, glas razuma. Ta razlaga je seveda povsem možna in celo najverjetnejša, le da je morda samoumevnejša* na radijskih oglasih (kjer nekdo uvodoma že reče, da bo glasoval zanj za župana) kot na plakatih, kjer se mi (morda zmotno) zdi, da sem ta slogan tudi že videl zapisan. Njej v prid nenazadnje govori tudi dejstvo, da je najmanj zabavna.

(*Čeprav, šment, če poslušam, kako to izjavo pove, tudi na radiju ne zveni povsem tako, kot bi moralo.)

Sicer je pa že tako, da omenjeni kandidat sam ne misli delovati v mestnem svetu, če ne bo izvoljen za župana: po formalni nošnji oblasti že, po prestižu in dejanski posameznikovi moči pa ideja občinskega sveta ideji župana ne seže niti do bregov Ljubljanice.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?