petek, 7. julij 2006

Matej Accetto, 7/07/2006 11:58:00 dop. (trajna stran objave)

Napor in nagrada pravnega študija v Mariboru

V junijski številki glasila študentov PF v Mariboru Iusto Iure, ki je posvečena temi "profil dobrega študenta (prava) uporabnega za delodajalca", je objavljena tudi anketa uredništva, ki jo je izpolnilo 236 anonimnih študentov.

Glasilo si vsekakor zasluži pohvale za objavo revije na spletu in za izvedbo ankete. O vsebini ankete oziroma anketnih odgovorov (na straneh 19-23 povezanega besedila) pa imamo lahko nekaj pomislekov. Poglejte si jih sami, tu pa le dva primerka:

Na vprašanje "Na kakšen način študiraš?" je kar 51 odstotkov anketiranih odgovorilo, da študirajo le nekaj dni pred izpitom; 14 odstotkov, da študirajo sproti oziroma vsak dan; 34 odstotkov drugo (vse vmes); en odstotek pa celo, da študira zgolj en dan pred izpitom.

Te odgovore lahko primerjamo z odgovori na vprašanje povprečne izpitne ocene: 10 odstotkov ima povprečno oceno med 6 in 6,9; 30 odstotkov med 7 in 7,5; 21 odstotkov med 7,6 in 8; 22 odstotkov med 8 in 8,5; 9 odstotkov med 8,6 in 9; 6 odstotkov med 9,1 in 9,5; ter 2 odstotka med 9,5 in 10.

V grobem in poenostavljeno to pomeni, da je povprečna povprečna ocena študenta PF v Mariboru - vsaj takega, ki se odziva na ankete - tam nekje 7,8.

Pozna kdo podobne podatke - tu mislim predvsem na "dolžino" študija - tudi za ljubljansko PF?

Komentarji:

Tudi sam ne mislim, da bi bili rezultati bistveno drugačni, za odtenek pa vendarle, upam, da. Večina tistih 51 odstotkov, ki za izpit v povprečju študira le nekaj dni, bi se verjetno premaknila v omenjeno kategorijo "drugo" (vse od enega tedna do nekaj tednov pred izpitom). Nenazadnje na to napeljuje tudi drugi del vašega komentarja.

A moj zapis niti ni bil namenjen trkanju po prsih ljubljanske fakultete oziroma njenih študentov - le zanimivo je videti dejanske statistične podatke o rečeh, o katerih imamo sicer predvsem anekdotalne občutke. Mariborski nas napeljujejo k razmisleku tako o študentski kulturi kot o organizaciji študijskega procesa, morda bi nas tudi ljubljanski.

 


Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?