sreda, 14. junij 2006

Matej Accetto, 6/14/2006 09:38:00 dop. (trajna stran objave)

Turčija in Hrvaška na rumeno tlakovani poti

Kot je včeraj med drugimi poročal tudi Dnevnik, sta Turčija in Hrvaška končno začeli vsebinska pogajanja o pristopu k EU. Pogajanja vedno potekajo v obliki posameznih vsebinskih poglavij, ki jih pogajalske strani zlagoma odpirajo in zapirajo. Ob zadnjem pristopu deseterice je bilo pogajalskih poglavij 31, tokrat jih je 35; kandidatki sta z Unijo ta teden tako odprli kot tudi že zaprli prvo poglavje (znanost in raziskave) in se bosta zdaj lotili drugega (izobraževanje in kultura). Rumena tlakovana pot je dolga - a na koncu vendarle čaka Smaragdno mesto.

Medtem ko s samo vsebino prvega poglavja ne ena ne druga država ni imela nobenih težav, pa bi se lahko pri drugem poglavju Turčija že znašla v težavah - zlasti Nizozemska ima namreč pomisleke o možnostih za izobraževanje kurdskih deklet in o nekaterih vidikih turške kulturne politike.

In nasploh čaka Turčijo - ki si že desetletja prizadeva za vstop v evropski (in "evropski") klub - neprimerno več preprek kot Hrvaško, kar je bilo razvidno že ob samem začetku pogajanj, ki jih je zlasti Ciper dolgo časa pogojeval s turškim priznanjem "grškega" Cipra. Hrvaški je verjetno vsaj ta primerjalna sprejemljivost v uteho, če je bila sicer že deležna "srbskih" očitkov in nasploh s strani Unije vsaj za nekaj časa postavljena na hladno.

Pri vsem skupaj je morda spodbudno predvsem dejstvo, da si kompromis, s katerim se je Unija na koncu izognila ciprskemu protestu in lahko začela s pogajanji s Turčijo, vpletene strani razlagajo različno. Dopisnica Dnevnika iz zgoraj povezanega članka denimo piše, da je bila kompromisna odločitev naklonjena Turčiji; podobno si njen izplen razlagajo tudi v Turčiji. Na drugi strani pa časopisi z grške strani Cipra kompromis, ki vsebuje tudi svarilo Turčiji, naj spoštuje svoje obveznosti do Cipra, tolmačijo kot "trojno zmagoslavje Nikozije".

Ja, to je razlog za evrooptimizem. Največje uspehe pri nadaljevanju evropskega povezovanja v času večjih ali manjših kriz je Unija namreč vedno dosegala takrat, ko so vse sprte strani verjele, da je doseženi kompromis njim v prid.


P.S. Mimogrede, prvo odprto in zaprto poglavje je s področja (znanost in raziskave), ki ga vodi slovenski komisar Janez Potočnik - mož, ki je nekoč davno tega vodil Ožjo pogajalsko skupino Slovenije na njenih pristopnih pogajanjih in javnosti rad povedal, da je "obsojen na uspeh". Očitno se ga ta neizogibna uspešnost, vsaj kolikor se meri v zaprtih pogajalskih poglavjih, drži tudi v njegovi novi vlogi.

Oznake:


Komentarji:

Dodaj komentar



<< Na glavno stran

This page is powered by Blogger. Isn't yours?